Onze trouwe viervoeters voelen ons zo goed aan dat ze dezelfde hormoonschommelingen hebben als hun baasjes.
Een klein gedrongen mannetje met een Engelse Bulldog of een statige vrouw met opgestoken kapsel die haar koningspoedel uitlaat. Er wordt vaak gezegd dat honden op hun baasjes lijken. Dit blijkt niet alleen voor het uiterlijk te gelden, maar ook voor de hormoonhuishouding. De trouwe viervoeters zouden hun hormonen afstellen op die van ons, zo blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in Psychology & Behaviour.
Behendigheidswedstrijd
Onder leiding van Alicia Phillips Buttner werd speeksel van 58 honden en hun baasjes (44 vrouwen en 14 mannen) afgenomen voor en na het deelnemen aan een behendigheidswedstrijd. Ook keken de onderzoekers naar de manier waarop de twee met elkaar omgingen: toonden de eigenaren affectie naar hun hond na de wedstrijd of straften ze hun trouwe viervoeter voor presteren onder de maat?
Uit het speeksel bepaalden de wetenschappers vervolgens het gehalte van het hormoon cortisol. “Hoewel de meeste mensen cortisol associëren met stress of pijn, laat verhoogde cortisolgehaltes na een wedstrijd ook zien hoe opgewonden of gedreven een mens of dier was”, zo vertelt onderzoeker Rosemary Strasser aan Discovery News. Het hormoongehalte van de honden bleek dat van hun baasjes te spiegelen. Het gedrag dat de eigenaren na de wedstrijd richting hun dier vertoonden, had hier geen invloed op.
Vrouwen kletsen meer
Wel was een opvallend verschil tussen honden met een mannelijke eigenaar en met een vrouwelijk baasje te ontdekken. Het hormoon cortisol was in grotere aantallen aanwezig bij dieren die moesten luisteren naar een man. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de heren meer competitief zijn dan de dames, waardoor het gehalte bij hen en bij hun honden steeg. Vrouwen waren overigens ook geneigd om te kletsen met andere kandidaten tijdens de wedstrijd, wat hun cortisolgehaltes ook deed dalen.
Meer een kattenmens? Dan is dit bericht misschien iets voor jou.