Hongerstillende pil tackelt vraatzucht

KIJK-redactie

07 november 2011 16:00

Hormoonpil geeft een vol gevoel zonder te eten

Een pil die het volle gevoel van een weldadige maaltijd oproept, is binnen handbereik. Minder eten lijkt nog nooit zo eenvoudig te zijn geweest.

Obesitas is een groeiend probleem waar met alle zoete en hartige verleidingen om ons heen maar lastig vat op is te krijgen. We stillen constant onze trek, terwijl we juist beter al dat lekkers kunnen laten staan. Wetenschappers van het Imperial College in Londen hebben in kaart gebracht hoe we aan ons volle gevoel komen na een flinke maaltijd en menen dit gevoel in pilvorm aan de man te kunnen brengen. Een simpele manier om mensen minder te laten eten.

Bij het verliezen van de eetlust spelen zeker twee hormonen een belangrijke rol, zo ontdekten de wetenschappers. Peptide YY en de glucagon-achtige peptide 1 (GLP-1) worden beide in de dunne darm aangemaakt en losgelaten na het nuttigen van een maaltijd, waardoor onze zin in eten tijdelijk wordt onderdrukt.

Tijdens het onderzoek werden proefpersonen aangesloten op een fMRI-scan om hun hersenactiviteit in kaart te brengen. Men diende ze peptide YY en GLP-1 toe, waarna ze verschillende foto’s van voedsel te zien kregen. Hersengebieden die in verband worden gebracht met beloningen lichtten nu vrijwel niet meer op. Ditzelfde patroon kwam naar voren toen dezelfde personen ook daadwerkelijk een maaltijd hadden gegeten. Als gevolg hiervan aten zij significant minder van een naderhand aangeboden buffet. Hoewel de personen in het eerste geval eigenlijk niets hadden gegeten, dachten zij toch vol te zitten.

Als deze hormonen in pilvorm beschikbaar komen, kan obesitas eenvoudig worden aangepakt door ervoor te zorgen dat mensen minder willen eten. Bovendien zouden mensen mogelijk ook automatisch gezonder gaan eten. Wanneer je trek hebt, ga je namelijk van nature op zoek naar vet en/of suikerrijk voedsel. Onderdruk je dit gevoel, dan wordt de verleiding van veelal ongezond voedsel ook direct minder. Dus snoep gezond, slik een pil.

Bronnen: Cell Metabolism, Cell Press via EurekAlert!

Beeld: epSos.de/CC BY 2.0


Meer Nieuws