Huis haalt energie uit ruige golven

Naomi Vreeburg

22 september 2014 13:00

Architect Margot Krasojevic heeft een huis ontworpen dat energie kan opwekken uit de ruige golven van de Atlantische oceaan.  

Surfers zijn dol op Llandudno – een strand in Kaapstad. Hieraan grenst namelijk de Atlantische Oceaan en het water is er nogal onstuimig. Maar ontwerper Margot Krasojevic dacht niet aan surfen toen ze de golven zag. Zij ontwierp een huis, geïnspireerd op een zee-egel, dat door de ruige oceaan van energie kan worden voorzien.

Twee lagen

Het huis bestaat uit twee lagen. De buitenste laag verbindt het huis met het strand en is uitgerust met een groot scala aan zonnepanelen. Want aan zon geen gebrek in deze plaats in Zuid-Afrika. Hiernaast bestaat deze laag uit kleine gaatjes, zodat water hierdoor kan stromen en door een elektromagnetisch turbinesysteem kan worden omgezet in energie.

De binnenste laag zorgt ervoor dat het binnenkomende water niet je huis- of slaapkamer verwoest. Hier zitten namelijk geen gaten in. Deze laag bestaat uit een lichtgewicht aluminium en zit niet vast aan de buitenste laag, waardoor het binnenste gedeelte drijft.

Hydroelectric-Tidal-House-by-Margot-Krasojevic 1

Ook dit drijven heeft een energieopwekkende functie. Door het binnenstromende water gaat het binnenste deel namelijk op en neer. Wanneer het gedeelte omhoog wordt geduwd door het water ontstaat er lucht. Steeds als het huis weer daalt, wordt deze lucht samengeperst. Deze kinetische energie kan een elektrische stroom opwekken. Al deze energie kan worden opgeslagen in een condensator.

Niet in mijn achtertuin

Of het huis er daadwerkelijk gaat komen is nog maar de vraag. Want ook hier geld het principe ‘Not in my backyard’. De bevolking zit waarschijnlijk niet te wachten op huizen die hun mooie uitzicht op de Atlantische Oceaan verstoren, ook al produceren ze nog zoveel energie.

Bronnen: Inhabitat, A as architecture

Beeld: Margot Krasojevic