IJskap Groenland minder kwetsbaar dan gedacht

KIJK-redactie

24 januari 2013 09:00

Groenland

Al jaren zijn klimatologen bang dat de Groenlandse ijskap langzaam in zee verdwijnt. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat de kap zelfs onder veel hogere temperaturen blijft bestaan.

Om een beter beeld te krijgen van wat de klimaatverandering voor ons in petto heeft, boorden onderzoekers van het Niels Bohr-instituut van de Universiteit van Kopenhagen in de Groenlandse ijskap. Uit de ijsmonsters blijkt dat het in de periode tussen 115.000 en 130.000 jaar geleden 8 graden Celsius warmer was dan vandaag. Niet zo gek dat de ijskappen op aarde flink toen begonnen te smelten, maar ondanks de hoge temperaturen bleef de Groenlandse ijskap grotendeels in stand. Slechts 25 procent van de kap verdween in zee.

Om de informatie te verzamelen, verbeten avonturiers uit verschillende landen de bittere kou van Groenland. En het duurde ook even: de onderzoekers boorden vier jaar lang om het ijs uit de warme periode, het Eemien, te bereiken. De betreffende laag lag namelijk op 2,5 kilometer diepte. Maar het was het waard; deze ijsmonsters kunnen ons veel vertellen over de geschiedenis van het klimaat.

Goed of slecht nieuws?

De resultaten van het boorproject, gepubliceerd in Nature, lijken goed nieuws. De ijskap lijkt immers een stuk minder kwetsbaar dan gedacht. Maar het onderzoek roept ook veel vragen op. Als het ijs van de Groenlandse ijskap het zeeniveau niet liet stijgen, wat dan wel? De wetenschappers komen met maar één mogelijk antwoord: waarschijnlijk was het ijs op Antarctica verantwoordelijk voor de destijds 4 tot 8 meter hogere zeespiegel.

Ben je benieuwd naar hoe de wetenschapper de kou trotseerden en hoe zij hun onderzoek uitvoerden? Hier vind je een vierdelige documentaire over het boorproject.

Bron: Nature, University of Kopenhagen via EurekAlert!

Beeld: Jensbn/CC BY-SA 3.0


Meer Nieuws