IJzige kou: zo ziet de ‘polaire vortex’ eruit

kijkmagazine

05 februari 2019 09:15

polaire vortex

Een groot deel van de Verenigde Staten werd de afgelopen tijd geteisterd door de ergste kou in jaren, veroorzaakt door een ijskoude, Arctische wind.

Het is koud geweest in de Verenigde Staten – héél erg koud. Met temperaturen van 18 graden onder het vriespunt en lager (!), had zo’n derde van de Amerikanen niet genoeg aan alleen een warme jas. Nee, de ijzig koude, Arctische wind maakte dat de bevolking enkel als een soort Michelinmannetje de koude buitenlucht durfde te betreden.

Lees ook: Chicago bestrijdt kou met fikkend treinspoor

Poolwervel

NASA’s Atmospheric Infrared Sounder (AIRS), een van de instrumenten aan boord van de Aqua-satelliet geeft ons een kijkje in waar die ijzige kou vandaan komt. In de afbeelding hieronder zie je hoe de koudegolf voornamelijk het Midwest, het noordoosten van de VS, in zijn klauwen heeft.

De verantwoordelijke is de polaire vortex, ook wel de poolwervel genoemd; een lagedrukgebied dat zich normaliter enkel rond de polen ophoudt. Maar soms, zoals de afgelopen periode, schiet de luchtmassa als het ware uit, en kan het dus zelfs delen van de VS in een koudegolf hullen.

In het filmpje is te zien hoe de polaire vortex tussen 20 en 29 januari voor temperaturen tot – 40 graden Celsius zorgde. Het is dus ook geen wonder dat de vrieskou meer ellende heeft veroorzaakt dan verstopte neuzen en wat commotie in het verkeer. De temperatuur zou momenteel weer voorzichtig omhoog kruipen.

Bronnen: NASA/JPL, Gizmodo

Beeld: NASA/JPL

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Filmpjes