Implantaat verhelpt evenwichtsstoornissen

KIJK-redactie

24 oktober 2010 13:00

Amerikaanse onderzoekers hebben een apparaatje ontwikkeld waarmee evenwichtsstoornissen bij patiënten te behandelen zijn.

Vertigo is een vorm van duizeligheid waarbij je het gevoel hebt te bewegen terwijl je stil staat. Het komt vaak voor bij de ziekte van Ménière. Deze ziekte beïnvloedt het gehoor en het evenwicht met een wisselende intensiteit en frequentie. Met behulp van een nieuw ontwikkeld apparaatje kunnen patiënten direct revalideren van een aanval, zonder dat hierbij het gehoor of het evenwichtsorgaan wordt beschadigd.

Om niet misselijk te worden van de evenwichtsstoornis, moeten getroffen mensen stilliggen en wachten tot het oor (waar de fout ontstaat) zichzelf herstelt. Voor patiënten heeft dit grote gevolgen voor hun werkend leven. De ziekte is in veel gevallen te behandelen met medicijnen, een verandering van dieet of een verandering van activiteiten. Maar lukt dit niet, dan is een effectieve, maar erg ingrijpende operatie een mogelijkheid. Sommige functies worden hierbij namelijk uitgeschakeld, waardoor de patiënt voor de rest van zijn leven maar aan één oor een werkend evenwicht en (vaak) gehoor heeft.

Het nieuwe apparaat heeft geen ingrijpende gevolgen. Het wordt geactiveerd door de patiënt als de aanval opkomt. Hiervoor wordt een minuscule processor achter het oor gedragen, dat draadloos signalen doorgeeft aan het implantaat onder de huid. Dit zit in een kleine ruimte die in het slaapbeen is gecreëerd. Het apparaatje geeft vervolgens elektrische pulsen af aan drie elektrodes, die in de kanalen van het oor zijn geïmplanteerd. Het zorgt dus alleen voor herstel tijdens een aanval en tast geen andere functies aan.

De onderzoekers implanteren deze week een eerste apparaatje bij een patiënt. Ze konden hier relatief snel mee starten, omdat het ontwerp is gebaseerd op een bestaand toestel van Cochlear. Hiervoor hebben ze de processor van een hoortoestel anders geprogrammeerd. Als ze vanuit niets waren begonnen met de ontwikkeling, had het zeker tien jaar geduurd om tot dit stadium te komen, aldus Jay Rubinstein van de Universiteit van Washington.

De eerste patiënt hoort bij een groep van tien proefpersonen met de ziekte van Ménière. Als deze proef succesvol blijkt, hopen de onderzoekers dat het implantaat kan worden gebruikt voor andere veel voorkomende evenwichtsstoornissen, om zo miljoenen patiënten wereldwijd te kunnen helpen.

Bronnen: EurekAlert

Beeld: Cochlear Ltd.