‘In de zomer zie je kleuren anders’

KIJK-redactie

07 augustus 2015 09:00

Afhankelijk van de blaadjes aan de bomen zou je in de zomer kleuren anders zien dan in de winter.

Je zult er zelf niet zoveel van merken, maar toch zie je kleuren anders in de winter dan in de zomer. Dit schrijven wetenschappers van de Universiteit van York in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology. Met deze nieuwe kijk op hoe mensen kleuren verwerken, beweren zij voor het eerst te hebben aangetoond dat de omgeving effect heeft op hoe je een kleur ziet.

Geelste geel

Het idee om dit verschijnsel te onderzoeken, ontstond toen de wetenschappers erachter kwamen dat de kleur geel door vrijwel iedereen als hetzelfde wordt gezien, ongeacht de eigenschappen van het oog of iemands leeftijd. Ze vroegen zich vervolgens af waarom deze kleur zo stabiel is, en ook of er factoren zijn die dit kunnen beïnvloeden.

Om dit te testen vroegen Welbourne en haar collega’s 67 proefpersonen uit York in zowel januari als juni om een apparaatje met een daarop een verstelbare kleur af te stemmen op de meest gele kleur. Het bleek dat wat de proefpersonen aanwezen als het geelste geel duidelijk verschilde per tijd van het jaar.

Lichtgevoelig

Je perceptie van kleur verandert dus met de seizoenen. Maar hoe komt dit? Doordat de wereld om ons heen zomers in veel landen een stuk groener is dan in de winter, wanneer de bomen kaal zijn, stelt Promovendus Lauren Welbourne. En om in verschillende omstandigheden nog steeds goed kleuren van elkaar te kunnen onderscheiden, passen de lichtgevoelige cellen in je ogen zich tijdens die periode aan op de toegenomen hoeveelheid ‘groen’ licht dat weerkaatst via de bladeren.

Wat Welbourne en haar collega’s met dit onderzoek duidelijk willen maken, is hoe complex het visueel systeem van de mens in elkaar zit. Maar ze geven ook aan dat het beter begrijpen van dit systeem de diagnose en behandeling van oogafwijkingen vooruit kan helpen.

Bronnen: Current Biology, University of York via EurekAlert!

Beeld: Ben Mortimer/CC BY 2.0