In India staat binnenkort ‘s werelds zwaarste magneet voor het observeren van de moeilijk te vangen neutrino’s.
De regering van India heeft onlangs toestemming gegeven en 235 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor de bouw van de zwaarste magneet ter wereld. Deze 50.000 ton wegende gigant komt te staan in het India-based Neutrino Observatory (INO). Vanuit hier kunnen wetenschappers neutrino’s bestuderen, die uiterst lastig te vangen zijn.
De magneet komt op zo’n 1300 meter diepte in een grot in het zuiden van India te staan. De reden dat hij zo diep onder de grond staat, is om ruis van andere deeltjes te verminderen. Die gaan namelijk veel moeilijker door een dikke aardlaag heen dan neutrino’s.
Verder zal het INO in de buurt van de evenaar komen te staan. Daar hebben de wetenschappers de meeste kans om neutrino’s, die afkomstig zijn van de zon en precies door de aardkern gaan, te observeren. Door deze neutrino’s te bestuderen hopen de wetenschappers meer te weten te komen over waarom er in het universum meer materie dan antimaterie is.
Neutrino’s zijn lastig voor wetenschappers om mee te werken. Ze gaan namelijk makkelijk door een materiaal heen. Ook bewegen neutrino’s razendsnel. Hoe snel, daarover schreven wij onlangs nog een uitgebreid nieuwsbericht.
Bronnen: New Scientist