In India is een plan ingediend dat ertoe moet leiden dat het land in 2017 de snelste supercomputer ter wereld heeft.
Het record staat nu nog op naam van Sequoia (zie foto), een door IBM gebouwde supercomputer van het Lawrence Livermore National Laboratory, dat onderdeel is van het U.S. Department of Energy. De computer haalde eerder dit jaar 16,32 petaFLOPS (floating-point operations per second); ruim 16 miljoen miljard berekeningen per seconde dus.
Het door de Indiase regering gesteunde Center for Development of Advanced Computing (C-DAC) wil daar overheen – en niet zo’n beetje ook! In 2017 moet er een computer staan die meer dan 61 keer sneller is dan Sequoia. Dan zitten we in de exaFLOPS; meer dan een triljoen (1018) berekeningen per seconde.
India moet dus de komende jaren forse sprongen maken. Niet alleen op het gebied van computertechniek, maar ook op de TOP500-lijst, waar de snelste Indiase computer op dit moment de 58ste plek bezet. Aan dat soort forse snelheden hangt trouwens ook een forse prijskaart. Voor de ontwikkeling van de Indiase supercomputer is naar schatting 870 miljoen dollar (605 miljoen euro) nodig.
Bron: Indian Express
Beeld: IBM