Het is India helaas (nog) niet gelukt om het vierde land te worden dat op de maan landt.
Chandrayaan-2 – het onbemande ruimtevoertuig met aan boord maanlander Vikram en rover Pragyan – kun je gerust India’s meest ambitieuze ruimtemissie noemen. De maanlander moest namelijk neerstrijken op de zuidpool van de maan; het gebied dat altijd in de schaduw ligt en waar nog nooit iemand is geweest. Helaas lijkt het er nu op dat het voorlopig bij een ambitieus plan blijft, want Vikram is gecrasht op het maanoppervlak.
Lees ook:
- Gelukt: India lanceert Chandrayaan-2
- 2019-2029: tien spannende maanjaren
- Aanbieding: KIJK-jaarabonnement met maanlamp!
Geschiedenis schrijven
Op 22 juli 11.13 Nederlandse tijd werd Chandrayaan-2 gelanceerd. In augustus kwam het ruimtevaartuig in een baan om de maan terecht, toen de zwaartekracht Chandrayaan-2 in zijn greep kreeg. Ondertussen bereidde het controlecentrum in India zich voor op een afdaling die de geschiedenisboeken in zou gaan. Vervolgens ontkoppelde de maanlander op 2 september succesvol van Chandrayaan-2 en was India weer een stapje dichterbij de eindstreep.
Een paar weken later maakte de maanlander zich los uit zijn baan om de maan en begaf zich naar het oppervlak van de natuurlijke satelliet. Alles leek dus volgens plan te gaan. Maar 2 kilometer boven het maanoppervlak verloor ISRO plots het contact met Vikram. India ging er toen al vanuit dat de lander, met aan boord rover Pragyan, was gecrasht.
En dat vermoeden is nu bevestigd. ISRO heeft de lander namelijk kunnen lokaliseren op het oppervlak van de maan met dank aan warmtebeelden gemaakt door de Chandrayaan-2-orbiter die zich nog in een baan om de maan bevindt. “Het moet een harde landing zijn geweest”, vertelde de voorzitter van ISRO aan persbureau Press Trust of India.
Hoewel de ruimtevaartorganisatie niet zeker weet of de lander fikse schade heeft opgelopen door de klap, bevestigen de beelden wel dat de rover nog in de lander zit. ISRO gaat daarom nu proberen om opnieuw contact te maken met Vikram en Pragyan.
Beeld: ISRO
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!