Wetenschappers van het European Southern Observatory hebben een prachtige nevel op foto vastgelegd.
Nevels en gaswolken behoren tot de meest indrukwekkende visuele objecten aan de sterrenhemel. Het zijn complexe wolken van stof, moleculen, helium en andere gassen waar nieuwe sterren worden geboren. Wanneer ze voor de eerste keer worden waargenomen, zorgen hun vreemde vormen ervoor dat astronomen op de gekste namen komen. Als je goed kijkt, lijkt deze regio op het hoofd van een zeemeeuw. Dus werd hij de Seagull Nebula genoemd.
Breedbeeld
Deze nieuwe foto komt van de La Silla Sterrenwacht in Chili. Het is slechts een gedeelte van een grotere nevel met de naam IC 2177. Die spreid zijn vleugels met een reikwijdte van honderd lichtjaar en lijkt op een meeuw in vlucht. De gaswolk bevindt zich op ongeveer 3700 lichtjaar van de aarde en is het beste te zien op breedbeeld.
De Seagull Nebula ligt net op de grens van de sterrenbeelden Eenhoorn en Grote Hond. Daarnaast zweeft de gaswolk zo’n vierhonderd keer verder weg dan de beroemde ster Sirius. Dat is de helderste ster aan de nachtelijke hemel.
Ultraviolet
En waardoor ziet deze nevel er zo mooi uit? Gassen en stof gloeien helder in de lucht als gevolg van sterke ultraviolette straling van de jonge ster in het midden van het ‘hoofd’ van de zeemeeuw. De straling zorgt ervoor dat het omringende waterstofgas een rode kleur krijgt. Het licht van de hete blauw-witte sterren wordt verspreid over kleine stofdeeltjes waardoor in sommige delen van de foto een blauwe waas ontstaat.
Bronnen: ESO via EurekAlert!
Beeld: ESO