Internetkabels op zeebodem in kaart gebracht

KIJK-redactie

04 februari 2013 16:00

Een groot onderdeel van de ruggengraat van het internet ligt in de vorm van internetkabels op de bodem van de oceaan. Deze zijn nu te zien op een nieuwe, interactieve kaart.

Duizenden kilometers aan glasvezelkabels zo dik als brandweerslangen verbinden ongezien de continenten met elkaar. Deze kabels zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van het dataverkeer op aarde. Maar waar en hoe de kabels lopen, is voor velen onbekend. Een nieuwe kaart, gemaakt door onderzoeksinstituut TeleGeography, brengt hier verandering in.

Op de kaart staan alle belangrijke internetkabels schematisch weergegeven. Als je een kabel aanklikt, zie je verschillende gegevens over de kabel. Wie is de eigenaar? Hoe lang is de kabel? In welk jaar is de kabel getrokken? Enzovoort. Zo loopt er een kabel tussen Nederland en Engeland van 250 kilometer lang, maar is er ook een kabel getrokken van ruim 15.000 kilometer lang tussen Nederland, Denemarken, Duitsland en Amerika.

Gebroken kabel? Grote gevolgen

Het onderzeese netwerk is zo groot dat je onopgemerkt wordt omgeleid naar een andere kabel als er eentje breekt. Maar soms gaat het fout. Op 19 december 2008 braken drie kabels in de Middellandse Zee; hoe is onbekend. Sommigen beschuldigen vissers die met hun sleepnetten kabels meetrekken, anderen denken dat iemand de kabels had gesaboteerd. Wie er dan ook verantwoordelijk voor was, de gevolgen waren enorm. In grote delen van het Midden-Oosten lag internet plat. En zelfs in Taiwan en Maleisië merkten internetgebruikers dat het netwerk een stuk slechter werkte.

Bronnen: TeleGeography, Popular Science

Beeld: TeleGeography