Inwoners van Paraguay zijn het gelukkigst

Naomi Vreeburg

23 maart 2015 16:00

Volgens een uitgebreide, jaarlijkse poll kon je in 2014 maar het beste in Latijns-Amerika zijn; mensen waren hier het meest gelukkig.

De inwoners van Paraguay hadden in 2014 weinig te klagen; zij kwamen als meest gelukkig uit de bus bij de jaarlijkse poll van onderzoeksbedrijf Gallup. Maar dit is niet het enige land uit Latijns-Amerika dat hoog scoort. Voor het eerst sinds 10 jaar staan er alleen maar landen uit deze regio in de top 10. Nederland brengt het er overigens ook niet slecht vanaf.

Constant geluk

Gallup voerde telefoongesprekken en face-to-face interviews met ongeveer 1000 mensen per land. Aan de deelnemers werd gevraagd of zij de dag voor het interview veel plezier hadden beleefd, veel hadden gelachen, met respect waren behandeld en zich uitgerust hadden gevoeld. Ook moesten ze aangeven of ze iets interessants of leerzaams hadden gedaan.

Meer dan 70 procent van de mensen uit de 143 deelnemende landen gaf aan dat ze veel lol hadden beleefd de dag voor het interview en 50 procent zei iets leerzaams of interessants te hebben gedaan. De zogeheten Positive Experience Index van de wereldbevolking kwam hiermee op 71. Deze score wijkt niet af van de vorige jaren.

Positieve cultuur

Paraguay scoorde in 2013 al het hoogste met een index van 87, maar in 2014 waren de inwoners nog een tikkeltje vrolijker met een score van 89. Gevolgd door Colombia, Ecuador, Guatemala, Honduras, Panama en Venezuela.

Deze uitkomst laat maar weer eens zien dat geld niet het meest gelukkig maakt: de tien meest tevreden landen komen geen van allen voor in de top 25 van het Bruto Binnenlands Product. Volgens Gallup zijn de mensen uit Latijns-Amerika zo blij doordat de cultuur zich altijd probeert te richten op het positieve, en negatieve gedachtes laat varen.

Nederland en België

Maar in situaties waarbij oorlog, geweld en ziektes de overhand hebben, is dit natuurlijk moeilijk uit te dragen. Sudan en Tunesië staan dan ook op de onderste plaats met een score van 47 en 52 respectievelijk. Kanttekening is wel dat Gallup de gegevens van Syrië nog niet heeft verwerkt; de interviews zijn hier nog niet voltooid.

Ons koude kikkerlandje brengt het er in ieder geval een stuk beter vanaf. Nederland staat op een gedeelde zesde plaats met een index van 79, samen met onder andere de VS, Noorwegen en Nieuw-Zeeland. De Belgen behaalden een score van 76 en staan hiermee op de gedeelde negende plek.

Bronnen: Gallup, Livescience