Er schijnen nogal wat mensen in de Kaspische Zee te verdrinken. Het Iraanse RTS Labs wil daar iets aan doen.
Volgens het bedrijf zijn er de afgelopen acht jaar maar liefst 46.500 ‘verdrinksituaties’ geweest, waarbij er uiteindelijk 1100 mensen overleden. En dus bedachten de onderzoekers uit Teheran een vliegende ‘reddingsboeiverstrekker’.
Hij heet de Pars Aerial Rescue Robot en is een quadkopter die is uitgerust met reddingsboeien, navigatiesoftware en infraroodcamera’s. Als er iemand in nood is, kan Pars razendsnel uitrukken om in de buurt van de drenkeling een reddingsboei af te werpen en zo het slachtoffer boven water te houden tot zijn menselijke collega’s er zijn. Hij kan bovendien helpen om die reddingstroepen naar de juiste plek te dirigeren.
Verschillende quadkopters kunnen op drijvende platformen voor de kust worden geplaatst, zodat ze nog sneller ter plaatse kunnen zijn. Maar de reddingsrobots zijn volgens de bedenkers ook heel geschikt om aan boord van schepen en boorplatformen te plaatsen.
Op dit moment wordt gewerkt aan een versie die drie reddingsboeien mee kan nemen. Maar het team van RTS Labs wil de robot uitrusten met een ander systeem, waarmee hij een stuk of vijftien reddingsboeien kan vervoeren. Dat zullen dan geen standaardexemplaren zijn, maar drijvers die zichzelf opblazen als ze in aanraking komen met zout water.
De bedenkers zien verder mogelijkheden om de quadkopters bijvoorbeeld in te zetten om ver uit de kust watermonsters te nemen, zodat de kwaliteit van het zeewater kan worden gecontroleerd. Maar ook om de waterpolitie te helpen bij het opsporen van schepen die afgewerkte olie overboord pompen.
Bronnen: RTS Lab, Popular Science
Beeld: RTS Lab