Je hoort vaak dat oorlog goed voor de economie zou zijn. Maar klopt dat (nog) wel?
Doordat de Amerikaanse industrie tijdens de Tweede Wereldoorlog op volle toeren draaide, overwonnen de Verenigde Staten de economische problemen die ze in de jaren dertig hadden. Ziedaar de oorsprong van het veelgehoorde idee dat oorlog goed is voor de economie.
Maar historici hebben ondertussen allerlei vraagtekens geplaatst bij dat WO2-verhaal. En als het al klopt, was het in de moderne tijd sowieso een unieke gebeurtenis. Want de Vietnamoorlog luidde in de jaren zestig juist de economische neergang van de VS in; 1965 was het laatste jaar met bijna volledige werkgelegenheid, een lage inflatie en een gunstige handelsbalans. En de Golfoorlog van 1991 leidde tot een recessie.
In de tien jaar daarna, toen er geen grote militaire avonturen werden ondernomen, kwam de Amerikaanse economie weer tot leven. Maar de war on terror van na 2001 maakte helemaal een eind aan de mythe dat oorlog gunstige gevolgen heeft voor de economie. Amerika moest zich nog dieper in de schulden steken om hem te kunnen betalen. “Osama bin Laden hoeft niets eens te winnen”, zei een CIA-functionaris daarom. “Hij zal ons langzaam dood laten bloeden.”
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijk.nl!
Tekst: Leo Polak
Beeld: Lockheed Martin