iSPEX gaat verder Europa in

Naomi Vreeburg

31 augustus 2015 16:00

iSPEX-meting

Fijnstof meten is natuurlijk niet alleen in Nederland nuttig. Project iSPEX zal nu ook andere Europese landen gaan veroveren.

In de lucht zwevende deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer. Klinkt niet heel erg gevaarlijk, maar toch hebben ze een negatieve invloed op onze gezondheid. Belangrijk dus om de hoeveelheid fijnstof te bepalen. Dit doet het project iSPEX al een tijdje in Nederland met behulp van burgers die hun smartphone als meetapparaat gebruiken. En het blijft niet alleen bij ons kikkerlandje: morgen gaat het project verder Europa in.

Steden

Normaal gesproken wordt fijnstof gemeten met behulp van complexe meetinstallaties en dure satellieten. Maar eind oktober liet iSPEX weten dat de manier van het bedrijf ook prima werkt. Namelijk door de iPhones van burgerwetenschappers uit te rusten met een speciaal opzetstukje. Door de mobieltjes vervolgens op een blauwe lucht te richten, worden verschillende eigenschappen van zonlicht gemeten, dat door fijnstofdeeltjes kan worden verstrooid.

En nu zullen meerdere landen dus getuige worden van mensen die hun iPhones hoger in de lucht houden dan ze normaal gesproken doen. Vanaf 1 september tot en met 15 oktober zullen de opzetstukjes in Athene, Barcelona, Belgrado, Kopenhagen, Londen, Manchester, Milaan en Rome te zien zijn.

“We focussen dit keer op steden, niet alleen omdat daar de problematiek het grootste is, maar ook omdat we daar de grootste dichtheid aan metingen kunnen organiseren. Dit hebben we nodig om voldoende nauwkeurigheid te verkrijgen”, mailt sterrenkundige Frans Snik (Universiteit Leiden), initiatiefnemer van het project.

De hele wereld

Snik noemt deze Europese campagne “echt weer een experiment”. Zo zal het project uit moeten wijzen hoe groot het fijnstofprobleem in andere landen is en of de meetmethode hier ook goed werkt. Als het experiment slaagt, houdt het daar voor Snik niet bij op: “Dan willen we natuurlijk de hele wereld gaan veroveren.”

Bron: The Guardian