Japan gaat grote schoonmaak houden in de ruimte

Laurien Onderwater

15 juni 2017 09:00

ruimtepuin

Het bedrijf Astroscale is van plan om ruimtepuin te verwijderen door het vuil aan te trekken met wellicht een grote magneet.

Volgens schattingen van de ESA zouden er nu zo’n 170 miljoen stukken puin in de ruimte zweven. Kapotte satellieten en andere objecten door de mens gemaakt, schieten door de lucht met een snelheid van acht kilometer per seconde; dat is tien keer sneller dan een kogel.

Sommige brokken heb de grootte van een truck, terwijl andere kleiner zijn dan een dobbelsteen. Maar zelfs de kleinste stukjes kunnen al schade aanrichten aan satellieten en ruimtevaartuigen. Hoog tijd dus om de ruimte eens een flinke schoonmaakbeurt te geven. En daar heeft Japan al grootse plannen voor.

Space Sweepers

Het Japanse bedrijf Astroscale leidt een team genaamd Space Sweepers. Deze groep bestaat uit meer dan twintig specialisten uit verschillende werkvelden, zoals ingenieurs, onderzoekers en fysici.

Momenteel werkt Astroscale aan twee satellieten: een microsatelliet die gegevens gaat verzamelen over ruimtevuil kleiner dan 1 millimeter. De data worden gebruikt om een ‘ruimtepuinkaart’ te maken, die het bedrijf vervolgens wil verkopen aan wetenschappers, ruimte-instituten en bedrijven die satellieten maken.

De tweede satelliet – End-of-Life Service by Astroscale (ELSA) genoemd – zal het echte schoonmaakwerk gaan doen door losse brokken van ruimtevaartuigen te vangen en die terug de atmosfeer in te sturen, waardoor het puin verbrandt. ELSA zit momenteel nog in de design phase, maar de ontwerpers zijn van plan de satelliet met een enorme magneet uit te rusten om het ruimtepuin aan te trekken.

Gigantisch net

Astroscale is niet het enige bedrijf dat ruimtepuin op wil ruimen. De NASA en de ESA hebben ook al meerdere ideeën geopperd om het vuil te verwijderen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van robotarmen, harpoenen of een gigantisch net.

De ESA is van plan om een grote opruimactie te houden in 2024. Maar Astroscale zet er iets meer vaart achter; het Japanse bedrijf wil in 2019 ELSA al gaan demonstreren.

Bronnen: Astroscale, CNN News

Beeld: Huang Frank

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!