Rond een klein eiland in de Grote Oceaan is een enorme hoeveelheid zeldzame aardmetalen ontdekt.
Het gaat om het piepkleine eiland Minami-Tori-shima, zo’n 1200 kilometer voor de Japanse kust. Op de oceaanbodem rond het eiland werd een voorraad van naar schatting 16 miljoen ton modder ontdekt waar een ongekende hoeveelheid zeldzame aardmetalen in blijkt te zitten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld yttrium (foto hieronder), waarvan er zoveel in de blubber zit dat de wereld er, bij het huidige verbruik, 780 jaar mee vooruit kan. Daarnaast zit er nog voor 620 jaar aan europium, voor 420 jaar aan terbium, en voor 730 aan dysprosium in.
Invloed
Al die mineralen zijn van onschatbare waarde voor onder meer de productie van mobieltjes, raketsystemen, auto’s, computers, lenzen, led-lampen en supergeleidende materialen. Volgens sommige economen kan de vondst dan ook van grote invloed zijn op de economische toekomst van Japan.
Lastig
Nu zeggen Amerikaanse goudmijnwerkers bij wijze van grap vaak tegen elkaar: “We zijn allemaal dik miljonair. We moeten het goud alleen nog even uit de grond halen.” En dat is hier ook een beetje het geval. Tom Crafford, de coördinator van het minerale hulpbronnenprogramma van de Amerikaanse Geologische dienst (USGS) zegt in een interview met CNN dat de mineraalrijke modder moeilijk te bereiken zal zijn. “De bodem zit daar op vijf of zes kilometer diepte. Dat is behoorlijk heftig. Je hebt echt heel geavanceerde technologie nodig om op dit soort diepten te werken.”
Maar goed, als het om zoveel geld gaat, wordt daar vast een oplossing voor gevonden…
Bron: CNN
Beeld: Google
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!