Een besmeerde boterham valt vaker met de besmeerde kant naar onder dan naar boven. Ditzelfde geldt voor een mobieltje. En wel hierom.
Wel eens een barst in je smartphonescherm gehad? Je bent niet de enige. Volgens een enquête van Motorola heeft ongeveer een op de vijf smartphonegebruikers een gebroken scherm. De helft van de mensen kreeg dit voor elkaar door hun telefoon uit handen te laten vallen; met het scherm plat op de grond. Maar is het toeval dat je mobieltje met deze kant de grond raakt? Nee, zo legt de Britse natuurkundige Robert Matthews uit.
Als je je telefoontje uit handen laat vallen, maakt hij een soort achterwaartse salto. Je telefoon krijgt gewoonweg niet genoeg tijd om een volledige salto te maken. Daarom landt je smartphone in de meeste gevallen met het scherm naar beneden. Dat brengt je vervolgens in een Schrödinger-achtige situatie: is je scherm nu gebroken of niet?
Besmeerde boterhammen
Matthews werd bij het publiek bekend toen hij in 1996 een Ig Nobelprijs won voor zijn onderzoek naar waarom besmeerde boterhammen met de belegde kant naar beneden landen als je ze uit je handen laat vallen. Dit komt niet doordat de besmeerde kant van een boterham zwaarder zou zijn, het heeft te maken met de draaisnelheid van de boterham. Deze snelheid is niet groot genoeg om je boterham weer met de besmeerde kant boven te krijgen als hij eenmaal is gekanteld. Precies ditzelfde is het geval met je mobieltje. Je telefoon heeft gewoonweg niet genoeg snelheid om helemaal om te draaien.
Oplossing?
Maar wat nu als je je boterham van een twee keer zo grote hoogte laat vallen? Dan landt je boterham wel netjes met de besmeerde kant naar boven! Dit werkt ook voor je mobieltje. Overigens belandt je smartphone ook mooi met het scherm naar boven als je hem andersom vast hebt. Dit zou de oplossing zijn, maar wanneer heb je je telefoon nou in je hand met het scherm naar beneden?
Bronnen: Betanews, Improbable Research