Kan de aarde heter worden door een botsing?

KIJK-redactie

25 juni 2018 10:59

aarde warmer botsing

Kan de aarde door een botsing met een asteroïde in een baan dichter bij de zon belanden? En wordt het daardoor ook warmer?

Dat is wat Dirk Obbink zich afvraagt. Geofysicus David Waltham van de Universiteit van Londen kan ons geruststellen. “Een inslag van een asteroïde zou onze baan nauwelijks veranderen”, zegt hij. “De aarde is namelijk zesduizend keer zo zwaar als de zwaarste asteroïde van ons zonnestelsel, Ceres, en miljoenen keren zo zwaar als asteroïden die echt kans maken de aarde te rammen.”

Waterdamp

Dat is maar goed ook, want er is niet zo heel veel nodig om alles grondig in het honderd te laten lopen. “Volgens sommige schattingen loopt het broeikaseffect al uit de hand als we maar een paar procent dichter bij de zon komen”, vertelt Waltham. Wat er dan zou gebeuren? De temperatuur op aarde stijgt, waardoor er meer water verdampt. Al die waterdamp in de atmosfeer werkt zelf echter als een broeikasgas dat de temperatuur nóg hoger maakt. Daardoor verdampt er nog meer water, enzovoort.

“Als de temperatuur boven de 60 graden komt, worden de stormen op aarde bovendien zo krachtig dat die waterdamp in de stratosfeer belandt”, vervolgt Waltham. “Daar worden de watermoleculen vervolgens door ultraviolette straling van de zon opgesplitst in waterstof en zuurstof, die daarna de ruimte in verdwijnen. We worden dus eerst gestoomd en dan gedroogd.”

Overigens gebeurt dat niet alleen als de aarde dichter bij de zon komt te staan. De zon wordt namelijk gaandeweg steeds heter. Daardoor zal het bovenstaande scenario zich over 1 à 2 miljard jaar hoe dan ook afspelen – zelfs als onze planeet netjes op zijn plek blijft staan.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 2/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jean-Paul Keulen

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt