Volgens veel mensen zou een zwaan met slechts één klap van zijn vleugel je arm kunnen breken. Klopt dat?
Wanneer een zwaan dreigend op je afkomt, sissend en met flapperende vleugels, zegt je verstand dat je het beest maar beter met rust kunt laten. Kinderen hebben echter nog weleens de neiging toch op het mooie witte dier af te rennen, om vervolgens weg te worden gesleurd door hun ouders. Een zwaan zou immers met één klap van zijn vleugel je arm kunnen breken, krijgen de koters dan als waarschuwing mee. Want dat is zo’n volkswijsheid waar veel mensen niet aan twijfelen. Maar klopt hij ook? Zijn zwanen zo sterk dat ze je botten kapot kunnen slaan?
Holle botten
Welnee, dat is duidelijk een leugentje om bestwil van de ouders. Hoewel de vleugels van de dieren een spanwijdte van 2,3 meter bereiken en ze er dus een flinke klap mee kunnen uitdelen, zijn ze niet bedoeld om mee te meppen, maar – surprise, surprise – om mee te vliegen. De vleugels moeten hiervoor, net als bij andere vogels, behoorlijk licht zijn. Zwanen hebben daarom holle botten, wat de vleugels kwetsbaar maakt.
Ze vechten naast hun snavel wel met hun ‘polsen’, zo laat Kees Moeliker, conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, weten. Dit is het sterkste deel van de vleugel, maar dus niet sterk genoeg om een massief mensenbot te breken. Toch is het verstandig om niet te dicht in de buurt van zwanen te komen – zeker niet als ze jongen hebben en nogal eens agressief uit de hoek kunnen komen. Want ondanks de lichte botten zal een klap op je kop met een zwanenvleugel niet bepaald als een aai over je bol voelen…
Deze vraag kon je vinden in KIJK 8/2018.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.
[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]
Beeld: Caters/BSR
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!