Kankerpatiënten voelen zich beter met onzichtbare tattoo

KIJK-redactie

03 november 2014 11:00

Onzichtbare tattoos kunnen de donkere tatoeages vervangen die nu worden gebruikt om te zorgen dat patiënten met borstkanker iedere keer op dezelfde plek worden bestraald. 

Veel borstkankerpatiënten krijgen een donkere tatoeage op hun borst die aangeeft waar ze bestraald moeten worden. Die herinnert hen keer op keer aan hun ziekte. Bovendien zijn de markeringen op de huid van donkere vrouwen moeilijker te zien. Hierom hebben wetenschappers een fluorescerende markering ontwikkeld. Vrouwen voelen zich na de behandeling zelfverzekerder. Wetenschappers presenteerden hun bevindingen zondag op de kankerconferentie van het nationale kankeronderzoeksinstituut.

Fluorescerende tattoo

De wetenschappers behandelden 42 vrouwen. De helft van hen kreeg een onzichtbare tatoeage, de andere helft een zichtbare. Zowel voor de behandeling als een maand later vroegen ze de vrouwen hoe ze zich voelden over hun lichaam. 56 Procent van de vrouwen met fluorescente tatoeages voelde zich beter over hun lichaam een maand na de behandeling, terwijl dat maar bij 14 procent van de vrouwen met tatoeages van donkere inkt zo was.

Het gebruik van fluorescente tattoos maakte geen verschil voor de nauwkeurigheid van de behandeling en duurde slechts iets langer om uit te voeren.

“Niet nóg een zichtbare herinnering”

Evelyn Weatherall (62) kwam er tijdens een routinemammografie achter dat ze borstkanker had. Nadat ze meerdere malen chemotheraphie had gehad, kreeg ze radiotherapie. Ze deed mee aan het onderzoek. Weatherall zegt: “Ik had mijn haar al verloren tijdens de chemokuur en wilde niet nóg een zichtbare herinnering aan mijn kanker overhouden.” Ze is blij dat ze aan het onderzoek heeft meegedaan.

Bronnen: Cancer Research UK via EurekAlert!