‘Kans om kanker te overleven verschilt enorm per land’

Naomi Vreeburg

26 november 2014 09:00

Een zeer uitgebreid onderzoek wijst uit dat het aantal kankerpatiënten dat de ziekte overleeft erg veel verschilt tussen landen.

Heb je in China meer kans om longkanker te overleven dan in België? En sterven er meer mensen aan borstkanker in Colombia dan in Mongolië? Om zulke vragen te beantwoorden, werd er een wereldwijde studie uitgevoerd. Hieruit bleek dat het aantal overlevenden aanzienlijk hoger ligt in sommige landen dan in andere gebieden.

In totaal zijn de gegevens van 25,7 miljoen volwassenen bestudeerd die tussen 1995 en 2009 de diagnose kregen te horen dat zij een van de tien meest voorkomende kankersoorten hadden en van 75.000 kinderen met leukemie. Deze mensen waren verspreid over 67 landen. Er werd onderzocht hoeveel van deze patiënten vijf jaar na diagnose nog in leven was.

Kinderen met leukemie

De onderzoekers vonden een enorme variatie in aantal overlevenden voor de specifieke kankersoorten tussen verschillende landen. Zelfs als ze voor andere factoren, zoals leeftijd en geslacht, corrigeerden die de resultaten konden beïnvloeden. Deze variatie wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat doktoren in andere landen betere behandelmethodes hebben en de ziekte in een vroegere fase kunnen ontdekken.

Kinderen met acute lymfoblast leukemie hebben in Jordanië, Tunesië en Indonesië bijvoorbeeld maar 16 tot 50 procent kans om de ziekte te overleven, terwijl dit in onder andere Canada, België en Duitsland 90 procent is. Dit is volgens de onderzoekers een schokkend verschil, zeker als je weet dat dit de meest voorkomende kankersoort bij kinderen is.

Long- en leverkanker risicovolste

Deze variatie is ook goed zichtbaar bij maagkankerpatiënten. In Zuid-Oost Azië heb je de meeste kans om deze ziekte te overleven. In Japan namelijk 54 procent en Korea zelfs 58 procent. Maar de kans dat je 5 jaar na de diagnose nog leeft is aanzielijk kleiner in sommige Europese landen, zoals Denemarken, Malta, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Hier is het overlevingspercentage slechts 18 tot 19 procent.

Uit het onderzoek bleek bovendien dat de overlevingskans bij long- en leverkanker in alle landen het laagst is. Mensen zijn er vaak te laat bij wanneer ze (een van) deze twee soorten ontdekken. Onder andere in China, Japan, Noord-Amerika en 17 Europese landen (waaronder Nederland) is de kans wel gestegen tot 10 procent, maar in sommige delen van Europa, waaronder het Verenigd Koninkrijk, overlijdt nog steeds meer dan 90 procent van de patiënten.

Nederland

Maar hoe zit het eigenlijk met ons eigen kikkerlandje? “Nederland behoort tot de 8 tot 15 Europese landen (van de 29 deelnemende gebieden) met een hoge overlevingskans voor de meeste kankersoorten”, vertellen de onderzoekers Claudia Allemani en Michel Coleman. “Maar wat betreft eierstokkanker is Nederland minder ontwikkeld. De kans om dit te overleven is lager dan 40 procent.”

De wetenschappers hopen dat hun onderzoek ertoe leidt dat de landen waar de meeste mensen sterven aan een bepaalde vorm kanker een voorbeeld gaan nemen aan de gebieden waar minder slachtoffers van deze ziekte vallen en hun behandelmethodes overnemen.

Bron: The Lancet