Uit een nieuwe studie blijkt dat vrouwtjesbavianen in drie persoonlijkheden te verdelen zijn. De karakters hangen samen met de gezondheidstoestand van de apen.
Eerder berichtten we al dat alfamannetjes onder bavianen aan stress lijden, nu zijn ook de vrouwtjes aan een medische keuring onderworpen. Maar liefst zeven jaar volgde een Amerikaans onderzoeksteam 45 wilde bavianen om vast te stellen of hun persoonlijkheid in verband staat met de fitheid, het stressniveau en het voortplantingssucces van de apen. Uiteindelijk stelden de wetenschappers drie hoofdgroepen vast: ‘aardig’, ‘afstandelijk’ en de ‘einzelgänger’.
Grommen
Vrouwtjes die behoorden tot de ‘aardige groep’ waren vriendelijk naar alle andere bavianen en communiceerden op een beleefde manier met minder dominante dames. De ‘afstandelijke’ groep was daarentegen agressief, minder vriendelijk en gromde tegen vrouwtjes hoger in de pikorde. De ‘einzelgängers’ vertoonden datzelfde gedrag, maar waren daarnaast ook nog vaak alleen.
De drie persoonlijkheden worden op verschillende manieren in verband gebracht met de gezondheid van elke baviaan. Het seksleven van de apen werd daarbij minutieus bestudeerd. Zo hadden de ‘afstandelijke’ vrouwtjes een stabielere partnervoorkeur dan de ‘aardige’ groep. De ‘einzelgängers’ waren de minst betrouwbare levenspartners. Zij wipten het vaakst buiten de deur en produceerden daarnaast het meest van het stresshormoon glucocorticoïde.
Tekortkomingen
Jeroen Stevens, gedragsbioloog en verbonden aan de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen, doet momenteel zelf onderzoek naar het gedrag van bonobo’s in dierentuinen. Hij vindt het een gedegen studie, maar wijst ook op de tekortkomingen van het onderzoek. “Het grote ‘nadeel’ van deze persoonlijkheidsstudies is de terminologie. De termen ‘aardig’, ‘afstandelijk’ en ‘eenling’ zijn erg vanuit de mens gedacht en daar houden gedragswetenschappers niet zo van.”
Daarnaast is het verband tussen het karakter en de gezondheid van de bavianen niet volledig bewezen, aldus Stevens. “Maar dat geven de auteurs ook aan. Men heeft in eerdere studies aangetoond dat er een verband bestaat tussen cortisol (een stresshormoon, red.) en gezondheid, en tussen vriendschapsbanden en gezondheid. Dit onderzoek stelt een verband vast tussen persoonlijkheid en cortisol, en tussen persoonlijkheid en vriendschapsbanden. Maar er is slechts een indirect verband tussen karakter en gezondheid.”
Bron: PNAS