Karateka’s geven harde klappen met hun hersenen

KIJK-redactie

17 augustus 2012 16:00

Mensen met de zwarte band karate gebruiken hun hersenen om hard te slaan, ontdekten wetenschappers van het Imperial College Londen.

Dat karateka’s harde klappen kunnen uitdelen, weten we natuurlijk van Karate Kid en Street Fighter. Uit eerder onderzoek is ook bekend dat de impact van die stoten níet te danken is aan spierkracht. Karateklappen zijn zo machtig, omdat ervaren vechtsporters een andere hersenstructuur hebben, zeggen Ed Roberts en collega’s in het wetenschappelijke tijdschrift Cerebral Cortex.

Synchronisatie

Voor het onderzoek verzamelden de wetenschappers twaalf karateka’s met een zwarte band en twaalf sportieve mannen zonder vechtsportervaring, om hun oorvijgen te vergelijken. Terwijl de mannen van 5 centimeter afstand met de vuist tegen een plaat aan stootten, maten sensors de snelheid en impact. De kracht van de klap bleek afhankelijk van de mate waarin pols- en schouderbewegingen waren gesynchroniseerd. Karateka’s zijn hier experts in en daarom slaan ze zo hard.

Zenuwconnecties tweaken

Vervolgens bekeken de wetenschappers de hersenstructuur met een techniek die Diffusion Tensor Imaging (DTI) wordt genoemd. DTI brengt de loop van zenuwbundels in beeld door te kijken in welke richting watermoleculen zich verspreiden. Bij de metingen vonden de onderzoekers verschillen tussen ‘gewone’ mannen en karateka’s in de primaire motorische cortex en het cerebellum. Dit zijn allebei hersengebieden die te maken hebben met beheersing van bewegingen.

“De zwarte band karateka’s waren herhaaldelijk in staat hun stompbewegingen te coördineren op een niveau dat beginners niet bereiken”, zegt Roberts. “We denken dat dit komt door het tweaken van zenuwconnecties in het cerebellum, waardoor ze arm- en torsobewegingen heel precies synchroniseren.” Zenuwconnecties tweaken gebeurt jammer genoeg niet met een nachtje slapen. Het gemiddelde aantal jaren vechtsportervaring was 13,8. Tijd om je shoryuken te oefenen dus!

Bronnen: Cerebral Cortex via AlphaGalileo

Beeld: Mike Nelson/CC BY 2.0