Keepers maken denkfout bij strafschoppen

KIJK-redactie

02 augustus 2014 13:00

Bij het nemen van penalty’s maken professionele keepers de klassieke ‘gokkers denkfout’. Toch profiteren de strafschopnemers er niet van.

Een studie van de University of London heeft aangetoond dat keepers bij een reeks van strafschoppen in dezelfde hoek, geneigd zijn om in de andere hoek te duiken. Hiervoor analyseerden ze alle strafschopreeksen van de Europese- en wereldkampioenschappen van 1976 tot en met 2012. Opvallend genoeg ontdekten de wetenschappers ook dat de penaltynemers hier niet van profiteren.

De onderzoekers bestudeerden de keepers op verschillende aspecten. Ze kwamen erachter dat de doelverdedigers niet reageerden op de richting van het schot, maar dat ze hun beslissing al eerder maakten. Ze doken naar de hoeken toe waar ze dachten dat de penaltynemers zouden schieten.

Voorafgaande strafschoppen zijn van invloed op deze keuze. Als er bijvoorbeeld een aantal spelers achter elkaar links in de hoek schieten, dan is de keeper geneigd om bij de volgende strafschop rechts te duiken. Dit fenomeen wordt ook wel de ‘gokkers denkfout’ genoemd. Hierbij gelooft een persoon dat wanneer er bij een muntje opgooien steeds kop wordt gegooid, de volgende worp waarschijnlijk munt zal zijn.

Handige informatie

Ondanks dat dit handige informatie is voor de strafschopnemers, profiteren ze hier niet van. Waarschijnlijk zijn de spelers zo gefocust op hun eigen penalty, dat ze niet kijken naar de andere strafschoppen. Ze zien dus niet wat de keeper bij voorgaande penalty’s doet en kunnen zich daar ook niet op instellen. Wellicht iets voor het Nederlands elftal om op het volgende toernooi rekening mee te houden.

Bronnen: Current Biology, University College London via EurekAlert!

Tekst: Tom Gerrits