Na de kernramp in 1986 hebben omwonenden van Tsjernobyl de kerncentrale omsloten met een betonnen koepel. Deze blijkt nu te lekken, dus is het tijd voor een oplossing.
Het grote betonnen schild om kernreactor 4 blijkt radioactief materiaal te lekken en op instorten te staan. Als het zover komt, zou dat niet alleen rampzalige gevolgen hebben voor de omgeving. De nucleaire deeltjes zouden namelijk in de atmosfeer terechtkomen en met wat sterke wind kunnen zij zich dan gemakkelijk over het gehele vasteland verspreiden. Daarom wordt deze maand een nieuwe koepel om de reactor geplaatst. Eén van metaal.
Flinke jongen
Het schild is eerder deze week op veilige afstand van de centrale in elkaar gezet. In verband met de straling en de veiligheid van de medewerkers kon dat niet ter plaatse. Nu moet de koepel van 275 meter breed en 108 meter hoog langzaam naar de reactor worden versleept. En dat is een flinke klus. Het metalen schild weegt namelijk zo’n 36.000 ton. Dat zijn zo’n 100 jumbojets bij elkaar.
Om de koepel te verplaatsen, wordt gebruikgemaakt van een systeem dat uit hydraulische krikken bestaat. Uiteraard gaat de verplaatsing langzaam, maar de Oekraïners verwachten dat hij op 29 november zijn bestemming zal bereiken.
Toch houdt het werk van de koepel niet op als kernreactor 4 helemaal is omsloten. Aan de binnenkant zijn namelijk robotarmen geplaatst. Deze zullen de centrale van binnenuit gaan afbreken. Hierna kan het gebied worden gereinigd van radioactief materiaal. Tot zo ver mogelijk natuurlijk.
Toekomst
Ondanks de opruiming, die mogelijk nog enkele jaren in beslag gaat nemen, zal Tsjernobyl de komende paar tientallen jaren nog niet geschikt zijn als woon- en leefgebied voor mensen. Desalniettemin heeft de Oekraïense overheid wel plannen met de grond. Zo denkt ze er over om er een veld van zonnepanelen te plaatsen. Daarmee zal Tsjernobyl weer een locatie van energiewinning worden. Dit keer in veiligere omstandigheden.
Benieuwd hoe het verhuizen van zo’n reusachtig schild eruitziet? Bekijk dan het onderstaande filmpje.
Het is dit jaar overigens alweer 30 jaar geleden dat de ramp in Tsjernobyl plaatsvond. Hier een gratis longread over deze gebeurtenis.
Bronnen: Science Alert, IFL Science