De nieuwste editie van je favoriete wetenschapsblad ligt weer in de schappen. Met op de cover: gezichtsherkenning: het gevaar van veiligheid.
Computers kunnen inmiddels beter gezichten herkennen dan mensen. Deze technologie heeft alles in zich om ons dagelijks leven makkelijker te maken, maar er bestaat ook het gevaar dat het uiteindelijke gevolg een Big Brother-surveillancestaat is. Je leest alles over gezichtsherkenningssoftware in KIJK 2/2019.
Verder in dit nummer:
- In veel verkeersvliegtuigen ontbreekt stoelrij 13. Dat is slechts één voorbeeld van bijgeloof in de luchtvaart. En het heeft niet alleen passagiers in zijn greep…
- Het internet zou de wereld eerlijker en gelijkwaardiger maken. Maar er is steeds meer sprake van een ‘digitale kloof’ tussen mensen die er heel veel of totaal niet van profiteren.
- Door supersterke magneten is beter materiaalonderzoek mogelijk. Daarom wordt er wereldwijd aan deze krachtpatsers gesleuteld. Komt de magische grens van 100 tesla in zicht?
- Hoe groter, hoe beter: zo luidt de gouden regel bij windturbines. Het vereist alleen heel wat technisch vernuft om de windparken de komende jaren van zulke giganten te voorzien.
- Sommige ziektes lijken ondanks massale inentingscampagnes onuitroeibaar. Wat maakt het ontwikkelen van vaccins ertegen zo moeilijk?
KIJK 2/2019 ligt in de winkel tot en met 20 februari. Je kunt het nummer ook online bestellen in onze webshop.