KIJK.nl-bezoeker gaat vooral af op partijprogramma’s

kijkmagazine

11 september 2012 09:00

Stemmen

Morgen mogen we met zijn allen weer eens naar de stembus. Wat bepaalt voor welke partij de bezoekers van deze site kiezen?

Talloze nieuwsberichten off- en online, campagnemedewerkers die je folders in je handen duwen, familie en vrienden die hun overpeinzingen met je delen, debatten op tv… Van alle kanten komt er de afgelopen weken informatie op je af die invloed zou kunnen hebben op je stemgedrag. Maar waar laat je je het meest door sturen? Die vraag stelden we bezoekers van KIJK.nl via een poll.

Stoppen met campagnes?

Een derde van de invullers (de grootste groep) zegt zich vooral te baseren op partijprogramma’s. Aan 12,4 procent is het hele verkiezingscircus niet besteed; deze sitebezoekers zeggen altijd op dezelfde partij te stemmen. Een iets kleinere groep (10,4 procent) laat zich met name informeren door artikelen in tijdschriften, in kranten en online, terwijl 8,6 vooral afgaat op wat programma’s als StemWijzer zeggen.

Debatten op televisie zijn voor 5,7 procent het belangrijkst, terwijl 3,8 procent aangeeft de uitstraling van de lijsttrekker doorslaggevend te vinden. Gesprekken met familie en vrienden zijn voor slechts 1,9 procent écht van belang. Een even minuscuul percentage koos opmerkelijk genoeg voor ‘campagnes van partijen’. Met al die posters, folders en gesprekjes op straat kunnen VVD, PvdA, PVV enzovoort wat onze sitebezoekers betreft dus wel ophouden.

Landelijk stemgedrag

Hoe verhouden deze cijfers zich tot het landelijke stemgedrag? Enkele dagen geleden bracht TNS Nipo een onderzoek naar buiten waarbij ruim 1800 stemgerechtigden een vergelijkbare vraag werd voorgelegd. Helaas valt de uitslag daarvan moeilijk één op één met de onze te vergelijken, omdat de invullers hier meer dan één antwoord mochten kiezen uit een langere lijst met mogelijkheden. Maar ook hier werden de partijprogramma’s genoemd door de grootste groep (42 procent), en gaf een vergelijkbaar percentage als bij de KIJK.nl-poll aan uit gewoonte altijd op dezelfde partij te stemmen (10 procent).

Bronnen: KIJK.nl, TNS Nipo

Beeld: Koen van Weel/ANP










Meer Nieuws