Kinnen ontstaan door kokende voorouders?

Naomi Vreeburg

08 april 2015 13:00

De mens heeft hem als enige primaat: een kin. Volgens een Amerikaanse onderzoeker claimt dat deze kan zijn ontstaan door onze kookkunsten.

Je hebt ze in allerlei vormen en maten en er zijn zelfs mensen die er bang voor zijn (geniofobie): kinnen! Mensen zijn de enige dieren die er eentje onderaan hun gezicht hebben hangen. Maar waarom? De Amerikaanse antropoloog James Pampush heeft een nieuwe theorie geopperd: de kin kan zijn geëvolueerd doordat onze voorouders besloten te koken.

Snelle evolutie

Er waren al eerdere suggesties gedaan. Zo zou de kin meer sekspartners opleveren, zou hij aan spraak zijn gerelateerd of zijn ontstaan door genetische drift – willekeurige verspreiding van genen. Doordat ze allen tekortkomingen kennen, konden deze theorieën niet onomstotelijk worden bewezen.

Maar waar komt die kin dan wel vandaan? Pampush besloot er nog maar een gooi naar te doen. Hij bestudeerde 123 primatentaxa en berekende de snelheid waarmee de kin is geëvolueerd. Dit bleek 77 keer sneller zijn gegaan dan de evolutie van andere kenmerken van primaten – te rap voor genetische drift, zo claimt de Amerikaan.

Volgens de antropoloog is de kin een zogenoemde ‘spandrel’: een bijproduct van een andere belangrijke gebeurtenis in de evolutie. Volgens de studie moet de vorming van de kin zijn begonnen tussen 6 miljoen en 200.000 jaar geleden. De antropoloog zet zijn geld in op twee miljoen jaar terug in de tijd. Toen nam de hersengrootte van de mens toe en gingen onze voorouders koken. Pampush oppert dat grote tanden en kaken mogelijk door het zachte eten niet meer nodig waren; de kin bleef uitsteken terwijl ons gebit kleiner werd.

Enige discussie

Is dit een aannemelijke theorie? Volgens de Britse antropoloog Chris Stringer, werkzaam bij het Natural History Museum, wel. “Ik denk dat het kleiner worden van de kaak door zachter of meer voorbewerkt (niet persé gekookt) voedsel de aanwezigheid van de kin kan verklaren”, mailt hij. Maar, zo benadrukt de Brit, deze theorie verwerpt nog niet alle andere ideeën. Er blijft dus nog enige discussie over onze kin bestaan.

Bronnen: Journal of Human Evolution, Market Business News


Meer Nieuws