Kleur van oceanen beïnvloedt orkanen

KIJK-redactie

12 september 2010 13:00

Boven groene oceanen ontstaan meer orkanen. Dat is wat recent onderzoek van het MIT lijkt uit te wijzen.

We weten al dat een combinatie van luchtvochtigheid, watertemperatuur en luchtstromingen de basis vormt voor orkanen. Recent gepubliceerd onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) toont echter aan dat de kleur die een oceaan heeft ook een belangrijke factor kan zijn.

De kleur van oceanen varieert op aarde. In het noorden van de Stille Oceaan is het oppervlak bijvoorbeeld donkergroen. Dit komt door sedimenten en microscopisch kleine plantjes die we fytoplankton noemen. Ze absorberen het zonlicht, wat het oceaanoppervlak warm houdt. Rond de Bahamas is het water echter kristalhelder, waardoor het zonlicht veel dieper wordt geabsorbeerd.

“In dit onderzoek was de hoofdvraag wat het verschil maakt tussen absorptie op 2 meter diepte en op 20 meter diepte”, laat professor Kerry Emanuel weten. Het blijkt dat de diepte waarop het zonlicht wordt geabsorbeerd invloed heeft op de stromingen van oceanen, wat weer gevolgen heeft voor de temperatuur van het zeeoppervlak. Uiteindelijk is dit van invloed op het patroon waarin orkanen bewegen.

Met de resultaten van dit onderzoek kunnen we orkanen niet kunnen voorspellen. Wel maakt het duidelijk dat er nog veel variabelen missen in de modellen die voor het voorspellen worden gemaakt. Ook laat het zien hoe verbonden het leven in de oceanen is met het klimaatsysteem. Een volgende vraag is dus: hoe beïnvloed global warming de kleur van de oceanen en daarmee orkanen?

Bronnen: Massachusetts Institute of Technology

Beeld: NASA