De wereldzadenbank in Noorwegen vierde zijn tiende verjaardag en ontving 76.000 zaden én 100 miljoen Noorse Kronen.
Op 26 februari 2008 was de opening van de ‘Doomsday Vault’ – oftewel de wereldzadenbank – in Spitsbergen. Hier ligt ’s werelds grootste zadencollectie opgeslagen. De kluis beschermt de zaden tegen bijvoorbeeld oorlogen en klimaatveranderingen en zorgt ervoor dat plantensoorten niet opeens ‘uitsterven’.
Gisteren vierde de kluis zijn tienjarige bestaan. En wat geef je een zadenkluis cadeau? Juist, nog meer zaden! Dit zorgde ervoor dat er nu 1.059.646 soorten liggen opgeslagen. Daarnaast schonk de Noorse regering 100 miljoen Noorse Kronen – ongeveer 10 miljoen euro – om verbeteringen aan te brengen aan de kluis.
Voedselveiligheid
De kluis wordt slechts twee keer per jaar geopend om ladingen gedoneerde zaden aan te nemen. Maar er zijn nog niet veel zaden uit de Doomsday-kluis gehaald voor noodgevallen.
In 2015 – tijdens een Syrische burgeroorlog – gebeurde dit voor het eerst. Hier schreven we toen ook over. De Syrische zadenopslag was in dit jaar niet bereikbaar door schade aan het gebouw. En dat was slecht nieuws voor de Syrische onderzoekers werkzaam bij het International Centre for Agricultural Research in Dry Areas. Om hun werk toch uit te kunnen voeren, gebruikten ze 130 soorten zaden uit de kluis in Spitsbergen.
Waterdicht
Spitsbergen is de perfecte plek om zaden veilig op te slaan. Het ligt afgelegen, het is er koud en redelijk droog. Door het klimaat blijven de zaden bevroren zonder hulp van energie. Afgelopen jaar smolt echter een deel van de permafrost in het gebied en het water stroomde de zadenbank in. De zaden waren gelukkig nog volkomen veilig.
Het geld van de Noorse regering was dan ook meer dan welkom. Er waren al maatregelen genomen om de kluis meer waterdicht te maken, maar er zijn nu ook plannen gemaakt voor een nieuwe toegangstunnel en noodstroomvoorzieningen.
Neem een kijkje in de wereldzadenbank:
Bronnen: Science Alert1, New Atlas, Science Alert2
Beeld: Croptrust
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!