De milieuschade die oefenmunitie aanricht, kan verminderen met een afbreekbare kogel die plantjes zaait.
Het primaire doel van een kogel is om schade aan te richten. Maar ook het milieu lijdt onder de vele rondslingerende patronen en hulzen. Daar wil het Amerikaanse leger iets aan doen met afbreekbare oefenmunitie die ook nog eens plantenzaadjes in zich heeft.
Kogel vervuilt grond en water
Het Amerikaanse leger gaat jaarlijks door enorme hoeveelheden kogels en munitie heen. Vooral tijdens oefeningen en schietlessen wordt er flink wat afgeknald. De metalen en andere stoffen waaruit de oefenmunitie is vervaardigd, doen er vervolgens honderden jaren over om af te breken. In die periode oxideren de patronen, en vervuilen ze de grond en het grondwater. Daarmee vervuilen ze dus ook drinkwaterbronnen.
Bovendien vallen de oefenkogels, granaten en hulzen, in zulke grote aantallen op de grond, dat zoeken en netjes opruimen geen doen is. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft daarom het Small Business Innovation Research-agentschap de opdracht gegeven om het probleem op te lossen.
Kogel die oplost
Bedrijven moeten oefenmunitie gaan maken uit afbreekbare composietmaterialen die zaadjes bevatten. Deze zaadjes moeten vervolgens uitkomen als de kogel al maanden op de grond ligt. De jonge plantjes nemen vervuilende stoffen en overgebleven afbreekbare materialen op uit de grond. Om het nog mooier te maken: de planten zouden eetbaar zijn voor dieren.
Het ministerie van Defensie is nog tot 8 februari op zoek naar bedrijven die kogels van 40 mm tot 120 mm willen maken die voldoen aan de oefenmunitie-eisen. Deze bedrijven wordt in eerste instantie gevraagd een productieproces te creëren.
Bronnen: New Atlas, Small Business Innovation Research-agentschap