Het gerucht gaat dat Nederland zich voor de ontwikkeling van een nieuwe onderzeeboot wil aansluiten bij Duitsland en Noorwegen.
Vorig jaar kozen Duitsland en Noorwegen al ervoor om een partnerschap aan te gaan en gezamenlijk één type onderzeeboot aan te kopen. Noorwegen wil er vier, Duitsland twee. Na een felle concurrentiestrijd tussen de twee overgebleven bieders versloeg het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) de Franse DCNS. En nu wil Nederland zich mogelijk ook bij dat samenwerkingsverband aansluiten.
Dit vind je vast ook interessant:
212-klasse
Het ontwerp wordt gebaseerd op de elektrisch aangedreven onderzeeboten van de 212-klasse (foto hierboven) die al sinds 2005 in gebruik zijn bij de Duitse en Italiaanse marine. Nederland heeft vier onderzeeboten die een paar jaar geleden een upgrade kregen. Dat Instandhoudingsprogramma Walrusklasse (IP-W) moest ervoor zorgen dat de boten minstens tot 2025 hun taken kunnen uitvoeren. Maar als de vervangers van de Walrusklasse nog ontworpen en gebouwd moeten worden, begint de tijd wel te dringen. Instappen in een bestaand project kan dan een voordeel zijn.
Fases
Bovendien zorgt de keuze voor één type onderzeeboot voor meer mogelijkheden tot samenwerking. Denk daarbij aan training, oefeningen, reserveonderdelen en onderhoud van de nieuwe onderzeeboten. Het identieke ontwerp zou bovendien uitwisseling van bemanningen mogelijk maken.
Druk
De Duitsers en de Noren zetten intussen druk op de ketel. De landen bepalen binnenkort hoe de onderzeeboten er precies uit gaan zien, zodat TKMS in juli van dit jaar een bindende offerte kan maken. Als Nederland nog invloed uit wil oefenen op dat ontwerp, lijkt enige haast dus geboden.
Fases
Peter Valstar, woordvoerder van het Nederlandse Ministerie van Defensie zegt in een reactie: “In de onlangs verschenen Defensienota valt te lezen dat er in ieder geval wordt gekozen voor bemande onderzeeboten. De vervanging van de onderzeeboten bevindt zich momenteel in de onderzoeksfase (B-fase) van het Defensie Materieel Proces (DMP). In de voorafgaande A-fase is gekeken naar de behoeftestelling. Er volgt nog vervolgonderzoeksfase (C-fase) en in het jaar 2021 een verwervingsvoorbereidingsfase (D-fase). In de D-fase kiest Defensie pas een product en een leverancier. Iedere samenwerking die nu wordt genoemd is prematuur.”
Voorlopig lijkt het gerucht dus een onderzeeboot in een glas water.
Bron: Defense News
Beeld: Noors Ministerie van Defensie / Bundeswehr / B.Wilke
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!