Geluiden van een gezond koraalrif afspelen, kan vissen lokken naar dood of beschadigd koraal, heeft dit team ontdekt. Maar daar is niet iedereen van overtuigd.
Het Grote Barrièrerif in Australië is een taaie rakker: het koraalrif heeft in het verleden al vijf keer flink in de problemen gezeten, maar is daar steeds van hersteld. Dat wil niet zeggen dat het nu goed gaat met het rif. Daarom komen verschillende onderzoeksgroepen aldoor met innovatieve methoden op de proppen om onder andere dit beschadigde koraalrif te herstellen.
Zo hebben wetenschappers van de University of Exeter een manier bedacht om vissen en ander zeeleven te lokken naar aangetaste koralen, zodat ze die kunnen helpen herstellen. Hoe? Door onder water ‘muziek’ af te spelen.
Lees ook:
- UvA hoopt met deze methode koraalriffen te herstellen
- Is koraal echt zo kwetsbaar?
- ‘Ratten zijn slechts voor koraalriffen’
Luidsprekers
Vissen spelen een belangrijke rol in het gezond houden van koraalriffen. Door het koraal schoon te maken en dode stukjes weg te knabbelen, krijgen jongere koralen de kans om te groeien. Hoe vissen worden aangetrokken tot koraal is nog niet helemaal bekend, maar onderzoekers denken dat ze signalen oppikken die de poliepen uitzenden.
Beschadigd koraal is echter lang niet zo aantrekkelijk; het zou een stuk minder lekker ruiken. Het gevolg is dat visjes en kreeftachtigen er niet op afkomen, waardoor de koralen nog verder achteruit gaan. Bovendien wordt het een stille boel rondom die koralen, maar daar heeft dit team dus wat op bedacht.
De onderzoekers plaatsten waterdichte speakers bij koralen en speelden daarmee het geluid af van gezond koraal. “Gezonde riffen zijn drukbezochte plaatsen”, zegt hoofdonderzoeker Tim Gordon tegen The Guardian. “Het eerste dat opvalt, is luid krakend geluid – sommige mensen beschrijven het als bradend spek, en dat is het geluid van duizenden en duizenden garnalen, die allemaal met hun klauwtjes klikken.” Vissen maken geluiden variërend van grommen tot zoemen.
Lappen koraal
In het experiment werden 11 lappen koraal rondom Lizard Island – dat bij het Great Barrier Reef ligt – voorzien van een werkende speaker die vlak voor zonsondergang tot net na zonsopgang – wanneer bekend is dat vissen opduiken en zich vestigen op riffen – het geluid van gezond koraal uitzond. Verder werden 11 koraallappen voorzien van een dummy-speaker en 11 stukken beschikten niet over een luidspreker. Het koraalrif was door verbleking doodgegaan, maar de waterkwaliteit was nog goed.
Na veertig dagen analyseerde het team hoeveel vissen en welke soorten rond de koralen leefden. Uit de resultaten bleek dat er twee keer zoveel jonge vissen leefden op de plekken waar de geluiden werden afgespeeld als op de plekken zonder dergelijke geluiden. Ook was de diversiteit van soorten 50 procent groter rond de koralen waar de ‘gezonde muziek’ werd gedraaid.
Waterkwaliteit
Dat klinkt veelbelovend, maar marien bioloog Erik Meesters van de Wageningen Marine Research is sceptisch. “Wat er na die veertig dagen is gebeurd, weten we niet. Blijven de vissen daar of vertrekken ze weer, hebben ze wel dezelfde overlevingskansen als op een gezond rif?”
“Ik zie het vooral als een (dure) methode om wat vis naar een bepaalde plek te lokken,” vervolgt Meesters, “maar dit is geen manier om een koraalrif te redden. Koraal groeit heel langzaam, dus het duurt sowieso zeker tien jaar voordat een koraaltje een beetje tot een normaal formaat is uitgegroeid. Een heel rif heeft nog veel langer nodig.”
Dat is iets wat de onderzoekers zelf ook erkennen. “We moeten realistisch blijven,” zegt Gordon, “dit is mogelijk een nuttig hulpmiddel om vissen naar gebieden met aangetaste habitats te lokken, maar het is geen manier om de koraalrifcrisis op te lossen.” Wat het vooral om gaat, benadrukt Meesters, is de waterkwaliteit verbeteren. “Doe je daar niets aan, dan heeft het weinig zin.”
Bronnen: Nature Communications (pdf), The Guardian, Erik Meesters
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!