In december vorig jaar ontplofte een vuurbal in de aardatmosfeer waar niemand wat van zou hebben gemerkt. Nu blijken er toch beelden te zijn van de gebeurtenis.
Op 18 december raasde een meteoroïde met een massa van 1400 ton onze dampkring binnen met een snelheid van ongeveer 115.000 kilometer per uur. Zo’n 25 kilometer boven de Beringzee barstte hij vervolgens uit elkaar. De impact van de explosie was vergelijkbaar met de energie die vrijkomt bij tien atoombommen. Maar door de afgelegen plek heeft niemand wat gemerkt. Gelukkig hebben we de beelden nog.
Lees ook:
- Toengoeska: het Russische Roswell
- Spectaculaire meteorietinslag Rusland gefilmd (Tsjeljabinsk)
- Meteoor, meteoroïde, meteoriet of planetoïde?
MODIS en MISR
Ondanks de krachtige explosie was de ruimterots – met een doorsnede van tien meter – kleiner dan objecten waarop het NASA-apparatuur op aarde zich concentreert. Het ruimteagentschap houdt pas naderende ruimterotsen in de gaten als ze een doorsnee van 140 meter of groter hebben.
De NASA werd dan ook dankzij de U.S. Air Force op de hoogte gebracht van de meteoroïde. Zijn satellieten voor het volgen van raketten detecteerden als eerste de explosie. Verder zou de vernietiging van de meteoroïde zijn waargenomen door minstens 16 infrageluid-meetstations (infrageluid heeft zo’n lage frequentie, dat het voor de mens onhoorbaar is) over de hele wereld.
Nu blijken er ook beelden te zijn van de vuurbal. De Moderate Resolution Imaging SpectroRadiometer (MODIS) en de Multi-angle Imaging SpectroRadiometer (MISR) van NASA’s Terra-satelliet hebben het voorbijrazende object vastgelegd.
Bovenaan de foto zie je het spoor van de meteoroïde als een donkere streep in de wolken. Daaronder is een oranje wolk van oververhitte lucht te zien; de werkelijke explosie. Onderstaand gifje toont ook de vuurbal.
Bronnen: Live Science, ScienceAlert
Beeld: NASA/GSFC/LaRC/JPL-Caltech, MISR Team
Heb jij de KIJK Hoogvliegers al? Deze special staat boordevol spannende verhalen uit de luchtvaart. Bestel hem hier voor maar €6,99.