Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
De krachtige zonnevlam die onze ster eergisteren de ruimte in slingerde, zou dit weekend voor de nodige extra spanning kunnen zorgen.
Flikkerende lichten, ruis op de radio en op hol geslagen routeplanners: het kan dit Halloween-weekend allemaal de revue passeren. Niet door onverklaarbare bovennatuurlijke krachten – of, alternatief, (goedkope) trucs om zoveel mogelijk mensen de stuipen op het lijf te jagen – maar door een krachtige zonnevlam die eergisteren, 28 oktober 2021, plaatsvond.
Lees ook:
Klasse X1
Zonnevlammen , die in een van drie klassen X, M of C kunnen worden ingedeeld, zijn explosies op het oppervlak van de zon. Hoewel de straling die hierbij vrijkomt niet schadelijk is voor mensen op aarde, kunnen intense zonnevlammen wel de laag in de atmosfeer verstoren waar GPS- en communicatiesignalen worden verzonden.
De zonnevlam die afgelopen 28 oktober op onze ster plaatsvond, was een zogenaamde klasse X1-zonnevlam. Een flinkerd, zo schrijft de NASA die de zon met het ruimtesonde Solar Dynamics Observatory (SDO) voortdurend nauwlettend in de gaten houdt. Waar zonnevlammen van de klassen M en C niet tot nauwelijks merkbaar zijn op aarde, kunnen die uit de X-klasse invloed hebben op de (radio)signalen op aarde.
Gerommel
We zullen de gevolgen van de straling die met het explosieve gebeurtenis gepaard gaan – zoals flikkerende lichten en haperende GPS en elektronica – volgens de NASA vooral vandaag en morgen ervaren. Perfect voor een extra spooky Halloween.
Overigens is de kans klein dat de zonnevlam heel grote negatieve gevolgen zal hebben. Het behoort immers wel tot de krachtigste klasse, maar daarbinnen is X1 de lichtste. X2-klasse zonnevlammen zijn tweemaal zo intens, X3-zonnevlammen driemaal, enzovoort. In 2017 zorgde een X8,2-zonnevlam voor een kleine black-out op aarde.
Bronnen: NASA, Space Weather Prediction Center/NOAA
Beeld: NASA/GSFC/SDO