Krekels produceren eigen sekshapje

KIJK-redactie

03 oktober 2011 09:30

Bij sommige krekelsoorten zoeken de vrouwtjes veel actiever naar een partner dan de mannetjes. De reden: een kaasachtig goedje met de naam spermatophylax.

Bij het zoeken van een geschikte sekspartner zijn het meestal de mannetjes die op de vrouwtjes jagen, maar bij bepaalde krekelsoorten is het juist omgekeerd. Biologen van verschillende universiteiten ontdekten dat dat verschijnsel zich alleen voordoet bij soorten waarbij mannetjes de vrouwtjes belonen met een speciaal cadeautje: spermatophylax.

Spermatophylax klinkt nou niet bepaald lekker, maar de krekelvrouwtjes zijn er dol op. “Het is een zoet, kaasachtig goedje dat het mannetje produceert als hij opgewonden raakt”, zegt Darryl Gwyne, bioloog van de Universiteit van Toronto. En daar komen vrouwtjes maar al te graag op af: “Terwijl ze wordt geïnsemineerd, kan het vrouwtje bij het kleverige spul en eet ze het op.”

De biologen kwamen hierachter door 32 krekelsoorten van het Poecilimon-geslacht te onderzoeken en de hoeveelheid spermatophylax te wegen die de mannetjes produceerden. Vervolgens keken ze in hoeverre vrouwtjeskrekels reageerden op het getsjirp van de mannetjes. De conclusie: bij soorten waarbij de mannetjes in verhouding tot hun lichaamsgewicht het meeste spermatophylax produceren, zijn de vrouwtjes het actiefst met het versieren van de mannetjes.

Ook voor de mannetjes heeft het voordeel om zoveel mogelijk van het spul te produceren. Het leidt het vrouwtje af, zodat hij alle tijd kan nemen om zijn zaad bij haar naar binnen te werken. Mocht het spermatophylax te snel opraken, dan heeft het mannetje een probleem. Gwynne: “Ze heeft honger; als hij haar niet genoeg laat eten, eet ze het sperma op waar hij juist zo zuinig op is.”

Bronnen: University of Toronto, Proceedings of the Royal Society B

Beeld: Nathan Bailey