Kun je met een spoel rond de aarde stroom opwekken?

KIJK-redactie

03 oktober 2019 08:59

spoel

Zou je, zo vraagt Albert van Driel zich af, met zo’n enorme spoel het wereldenergieprobleem op kunnen lossen of levert het gewoon te weinig op?

Ja, dat klinkt verleidelijk. Het aardmagnetisch veld hebben we tenslotte al; laten we daar dan gebruik van maken. Als we nu nog een spoel hebben en die rond de evenaar leggen, omvat die het maximaal aantal (noord-zuid-lopende) magnetische veldlijnen. Zo zijn we al een heel eind op weg naar een soort wereldomspannende dynamo, waarmee we elektriciteit zouden kunnen maken. Het is natuurlijk een wild idee, maar zou het in theorie kunnen?

Helaas. Er is nog één voorwaarde waaraan we moeten voldoen. Volgens de inductiewet van Faraday moet het aantal omsloten magnetische veldlijnen voortdurend veranderen in de tijd. De spoel moet dus kunnen ronddraaien. In een fietsdynamo gebeurt dat immers ook; die werkt pas als je op je fiets stapt. Dat gaat rond de aarde dus niet lukken. En als we de spoel verplaatsen naar het heelal, zodat hij vrij rond kan draaien? Dan zou hij inderdaad energie kunnen leveren. Alleen moeten we hem dan blijven ronddraaien in het magnetisch veld ter plaatse. Maar dat kost energie. En je raadt het al: precies evenveel energie als hij aan elektriciteit oplevert!

Deze vraag kon je vinden in KIJK 2/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jo Hermans

Beeld: iStock/Getty Images

KIJK 10/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK