Kun je windturbines op hoogspanningsmasten plaatsen?

André Kesseler

21 januari 2013 09:00

Hoogspanningsmasten

Pepijn de Vos ziet het helemaal zitten. Die hoogspanningsmasten zijn toch al lelijke dingen die het landschap verpesten, dus waarom zou je daar geen windturbines bovenop plaatsen? Bovendien kun je de stroom die je zo op een groene manier opwekt meteen via de hoogspanningskabels in het stroomnet pompen.

Een goed idee heb je nooit (nou ja, zelden) alleen. In 2010 besloot een afstuderend student van de opleiding werktuigbouwkunde van Stenden Hogeschool in Emmen te berekenen of zoiets zou kunnen werken. Een windturbine bovenop de mast viel al snel af vanwege het gewicht en de krachten en trillingen die de draaiende bladen op het frame uitoefenen. De huidige masten zijn daar niet tegen bestand. Erin – dus tussen de staanders van de hoogspanningsmast – leek een beter idee.

Begeleidend docent Ger Olsder: “De ruimte is beperkt, maar je zou er een zogenoemde Savonius-rotor (zie de foto rechts, red) in kwijt kunnen met een rotoroppervlak van zo’n 16 vierkante meter. Vanwege het lage rendement van dit type levert zo’n windturbine, als je de gemiddelde windsnelheid van 4,5 meter per seconde op 10 meter hoogte rond Emmen in rekening neemt, slechts 130 watt aan vermogen. Dit betekent een energieopbrengst van 1150 kWh per jaar, ongeveer de helft van een gemiddeld huishouden.”

Dat weegt dus bij lange na niet op tegen de investering. Bovendien kan de opgewekte stroom vanwege het enorme verschil in voltage niet zomaar op de hoogspanningskabels worden gezet.

De enige manier waarop het idee zou kunnen werken: nieuwe hoogspanningsmasten bouwen die veel hoger (meer wind en dus meer opbrengst) en veel forser zijn, waardoor je er een groter rotoroppervlak in kunt plaatsen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Beeld: Supercharge from nl/CC BY-SA 3.0


Meer Nieuws