Kunnen we niet veel meer kleine waterkrachtcentrales bouwen?

André Kesseler

11 november 2019 10:59

waterkrachtcentrales

Waarom zou je niet veel meer kleine centrales bouwen op allerlei plekken waar water stroomt?

KIJK-lezer Etienne Toussaint meldt zich met een vraag over waterkracht. Want waarom zou je niet veel meer kleine centrales bouwen op allerlei plekken waar water stroomt? Op zich een logische vraag, want in een waterrijk land als het onze stroomt er van alles. Waterkracht is schoon, er hoeven geen grondstoffen voor te worden gewonnen en er ontstaan geen afvalproducten. Waterkracht is bovendien goedkoop en een energiebron die nooit opraakt.

Hoogteverschillen

Geen wonder dus dat meer dan 10 procent van alle Europese elektriciteit aan waterkracht te danken is. Maar dat wordt dan vooral gedaan in landen met grote hoogteverschillen waar het water razendsnel naar beneden komt. En dus niet in Nederland.

Het grootste verval in de Maas en de Rijn is hier slechts vier meter. Dat daar vier middelgrote waterkrachtcentrales (in Alphen-Lith, Maurik, Linne en Hagestein) stroom produceren, heeft alles te maken met de enorme hoeveelheid water die erdoorheen gaat. Maar zelfs wanneer alle rivieren zouden worden afgedamd, is al dat water slechts goed voor maximaal 5 procent van de totale elektriciteitsbehoefte.

Kleine waterkrachtcentrales

Maar een heleboel kleine centrales dan, zoals Etienne voorstelt? Volgens energieonderzoeker David Gernaat van de Universiteit Utrecht zijn kleine waterkrachtinstallaties over het algemeen duur en is de energieproductie laag. “Het zet niet echt zoden aan de dijk.

Daarnaast hebben kleine waterkrachtcentrales ook nadelen: je kunt heel Nederland vol zetten met kleine dammen en turbines, maar dan versnipper je het hele rivierennetwerk. En dat is desastreus voor de biodiversiteit, de scheepvaart en het transport van voedingsstoffen in het water.” Kortom: in Nederland zal waterkracht ook in de toekomst geen grote rol gaan spelen.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 3/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Beeld: Turbulent

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK