Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden. Toch?
De kinderen van Anja Janssen zwaaien bang met hun armen als er een wesp langs vliegt. Haar man roept dan altijd dat je niet naar wespen moet slaan, omdat ze daar kwaad van worden en juist in de aanval gaan. “Nu lijkt het me onzin dat een wesp emoties als boosheid heeft en daardoor zou gaan steken. Wat is waar?”
Alarmslaan
De man van Anja heeft in ieder geval gelijk dat hij zijn kinderen afraadt naar wespen te slaan. De insecten voelen zich hierdoor bedreigd. Je loopt dan niet alleen het risico dat de zwart-geel gestreepte beestjes gaan steken; ze produceren ook feromonen als reactie op zwaaiende armen, die andere wespen alarmeren dat hun soortgenoot wordt ‘aangevallen’. De dieren komen door deze alarmstof in actie. Gevolg? Juist, nog meer wespen in je buurt.
Jan Smit, wespendeskundige bij Stichting EIS (het kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden), gelooft niet dat Anja’s echtgenoot het bij het rechte eind heeft als hij zijn kroost vertelt dat wespen boos worden door het slaan. “Ik denk niet dat insecten een gevoel als boosheid kennen, maar ze kunnen wel een bedreiging opmerken”, zegt hij.
Seizoensgebonden
Het hangt vervolgens voor een deel van de tijd van het jaar af of de wesp wegvliegt of je gaat steken. Aan het begin van de zomer zullen de insecten hem eerder peren dan dat ze voor de aanval kiezen. Maar als het seizoen eind augustus of begin september ten einde loopt, heb je meer kans dat de dieren hun angel in je zongebruinde lijf prikken.
Rond die tijd ontstaat er namelijk door diverse oorzaken grote onrust in een wespennest. Zo kan de koningin dood zijn gegaan of hebben de wespen te maken gekregen met voedseltekort voor henzelf of voor hun larven. De insecten krijgen het nogal op hun heupen van al deze wanorde en zullen eerder uit paniek gaan steken dan dat ze wegvliegen.
Wees dus maar de wijste en blijf rustig zitten als een wesp zich op je boterham met jam stort. Zo’n diertje heeft ook zonder jouw zwaaiende armen al genoeg aan het hoofd.
Deze vraag kon je vinden in KIJK 9/2018.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.
[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]
Beeld: iStock/Getty Images
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!