Onderzoekers hebben een manier ontwikkeld waarbij blikseminslagen voorspeld kunnen worden door middel van kunstmatige intelligentie en data van weerstations.
Bliksem is een van de meest onvoorspelbare fenomenen in de natuur met grote gevolgen. Zo vallen er regelmatig doden en zijn er al menig huizen en bossen in vlammen opgegaan. Op het moment dat er wéér een vlucht gecanceld wordt of de stroom uitvalt, lopen de spanningen hoog op. Wat nou de trigger is van deze inslagen was nog altijd onbekend. Tot nu.
Onderzoekers hebben een simpele en goedkope manier gevonden waarbij blikseminslagen tot 30 minuten van tevoren voorspeld kunnen worden, in een straal van 30 kilometer. Het systeem gebruikt gegevens van weerstations in combinatie met kunstmatige intelligentie. Doordat het systeem de data kan gebruiken van alle stations, kunnen er zelfs gebieden meegenomen worden die buiten het bereik van satellieten vallen, zo schrijven de onderzoekers in Climate and Atmospheric Science.
Lees ook:
Blikseminslagen
Het systeem kan al waarschuwingen afgeven nog vóór de storm gevormd is. De werking is gebaseerd op een zelflerend algoritme dat getraind is om condities te herkennen die leiden tot de ontwikkeling van bliksem. Om dit mechanisme in gang te zetten, gebruikten de onderzoekers tien jaar aan data van twaalf Zwitserse steden in zowel stedelijke als bergachtige gebieden. Hierbij werd gekeken naar luchtdruk, luchttemperatuur, relatieve vochtigheid en windsnelheid.
Het algoritme was uiteindelijk zelf in staat om de condities te herkennen waarbij een blikseminslag plaatsvindt. Eenmaal getraind, kon het systeem voorspellingen maken die 80 procent van de tijd correct bleken te zijn. Dit is het eerste systeem waarbij blikseminslagen voorspeld kunnen worden door middel van real time berekeningen. Een simpele manier om een complex fenomeen te ontrafelen.
Bronnen: Climate and Atmospheric Science, EurekAlert!
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!