Kunstteen hield oude Egyptenaar op de been

Marysa van den Berg

15 februari 2011 16:00

Ruim 2600 jaar geleden liepen Egyptenaren die een teen misten al met protheses rond.

Onderzoeker Jacky Finch (Universiteit van Manchester) kwam tot deze conclusie door replica’s van twee goed bewaard gebleven namaaktenen, afkomstig van mummies, te passen en te testen bij vrijwilligers die een teen misten. Het is het eerste bewijs dat functionele protheses al zo vroeg werden gemaakt en gebruikt. Finch publiceerde haar bevindingen in The Lancet.

De twee tenen, afkomstig uit het British Museum in Londen (links) en het Egyptische museum in Cairo (rechts), hadden al sporen en eigenschappen die zouden kunnen duiden op gebruik. “Deze tenen werden mogelijk door hun eigenaars gedurende hun leven gedragen en dus niet op hun voet geplaatst tijdens het mummificeerproces volgens een bepaald ritueel”, vertelt Finch.

Om vast te stellen of het inderdaad om echte protheses ging, liet de wetenschapper replica’s van de teenprotheses passen en testen door twee proefpersonen. Via camera’s en druksensors kon Finch de loopbeweging en gewrichten van de personen tijdens hun wandeling nauwkeurig volgen. De resultaten waren verrassend: een van de deelnemers liep opvallend soepel met de teenprotheses. Verder vonden beiden de kunsttenen comfortabel zitten.

Een volgende stap is het testen van een prothese van een groter lichaamsdeel. Zoals de bekende beenprothese van Capua, uit omstreeks 300 voor Christus, die nu in het Science Museum in Londen ligt.

Bronnen: The Lancet, University of Manchester op EurekAlert!, University of Manchester op ScienceDaily

Beeld: University of Manchester