Laboratoriumpenissen in de maak

Naomi Vreeburg

08 oktober 2014 09:00

In het laboratorium van een Amerikaans instituut zijn ze bezig met het maken van mannelijke geslachtsorganen.

Het was in 2008 al gelukt om konijnenpenissen te maken in het lab en aan de lichamen van de dieren te bevestigen. Maar nu zijn onderzoekers van het Wake Forest Instituut er klaar voor om in het laboratorium gemaakte piemels te testen bij mensen. Dit stukje technologie zou heren met afwijkende geslachtsdelen of mannen die zijn geopereerd aan prostaatkanker kunnen helpen.

Erectieproblemen

Allereerst wassen de onderzoekers een donorpenis in een reinigingsmiddel om de donorcellen te verwijderen. Na twee weken worden hier gekweekte cellen – die vier tot zes weken in het lab moeten groeien – van de patiënt zelf overheen ‘gestrooid’. Hier worden het spierweefsel en de bloedvatenverbinding uit opgebouwd. Zo wordt voorkomen dat de patiënt het orgaan afstoot na de operatie.

De mannelijke geslachtsdelen missen nog een niet-onbelangrijke functie: een erectie kan niet tot stand worden gebracht. Het onderzoeksteam is momenteel bezig om dit te realiseren. Mensen die erectieproblemen hebben door hoge bloeddruk en diabetes zullen hierbij zijn geholpen.

Sekse-verwisseling?

Wanneer alle functies en onderdelen eraan zitten, moeten de penissen worden getest op veiligheid en bestendigheid. Maar er is toestemming nodig van de US Food and Drug Administration om deze proeven op mensen uit te voeren. De wetenschappers hopen binnen vijf jaar groen licht voor de testperiode te ontvangen.

Deze techniek kan heren met een beschadiging aan het geslachtsdeel helpen, maar kan deze in het lab gemaakte piemel ook aan het lichaam van vrouwen worden bevestigd die een man willen zijn? Nee, vertellen de onderzoekers. De transplantaten moeten worden gemaakt met de peniscellen van de patiënt en vrouwen hebben dit nu eenmaal niet.

Bronnen: Popular Science, The Guardian

Beeld: Wake Forest Institute


Meer Nieuws