Drones rukken op in het boerenbedrijf

KIJK-redactie

06 augustus 2019 08:59

drone landbouw landbouwdrones

Ze filmen al concerten, brengen rampgebieden in kaart, bezorgen pakketten en schakelen vijanden in oorlogsgebieden uit. En nu raakt ook de agrarische sector langzaam maar zeker verslingerd aan drones, waarbij de onbemande vliegtuigjes boeren en hun gewassen ondersteuning kunnen bieden.

Klimaatverandering gaat zorgen voor een enorme toename van insecten die zich graag aan onze gewassen tegoed doen, voorspelden Amerikaanse wetenschappers vorig jaar in het tijdschrift Science. En de opwarming van de aarde heeft niet alleen meer schadelijke insecten zoals bladluizen tot gevolg, maar leidt er ook toe dat deze beestjes een grotere eetlust krijgen. Bij elke graad temperatuurstijging gaan ze 2,5 procent meer van ons voedsel opvreten.

Luizenspuiters

Landbouwers die hun gewassen willen beschermen, zullen daar ook in de toekomst waarschijnlijk gif bij gebruiken. Dat gif spuiten gaat nu nog vaak met machines die over de akkers rijden en de planten met honderden liters pesticide besproeien. Maar drones kunnen een veel gerichtere aanval inzetten, en zo gif besparen. De eerste onbemande toestellen die dat doen, zijn al een tijdje op de markt. In 2015 lanceerde het Chinese DJI de Agras MG-1, een drone met acht rotors en een vloeistoftank van 10 liter (zie de foto hiernaast). Deze eerste sproeidrone was in staat om in een uur tijd 3 à 4 hectare landbouwgrond af te werken. Dat wil zeggen: als de boer in de buurt bleef om iedere twaalf minuten een nieuwe accu in het apparaat te zetten.

Maar een goed idee heb je nooit alleen. Vorig jaar presenteerde het Japanse bedrijf Yamaha zijn eigen pesticide-drone. En de afdeling landbouw en biosysteemtechniek van de Amerikaanse North Dakota State University kwam bijna gelijktijdig op de proppen met een sproeidrone die volledig autonoom werkt. Deze 2 meter brede AG V6+ houdt met een ingebouwde camera bij waar hij is geweest en kan in een halfuur een kleine 7 hectare voor zijn rekening nemen. Dat begint dus al aardig op te schieten.

Dit is een voorbeeld uit het kaderverhaal ‘Luchtmacht voor landbouwers’ te vinden in KIJK 9/2019. Hierin worden nog meer veelbelovende manieren van drones in de landbouw besproken. De editie ligt in de winkel vanaf 22 augustus tot en met 18 september.

Meer informatie:

Tekst: Nick Kivits

Beeld: DJI

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK