McLaren Senna van LEGO is loeizwaar

kijkmagazine

28 maart 2019 15:59

McLaren Senna

De een-op-een LEGO-replica van superauto McLaren Senna is een plaatje. En, grappig genoeg, maar liefst 500 kilogram zwaarder dan de echte.

Je hebt met LEGO spelen en je hebt met LEGO spelen. En na de replica’s van de Bugatti Chiron en de Chevy Silverado, kon Britse autofabrikant McLaren Automotive natuurlijk niet achterblijven. Het nam zo’n vijfduizend uur en een half miljoen van de Deense speelgoedblokjes in beslag, maar het resultaat, een levensgroot LEGO-model van de McLaren Senna, mag er zeker zijn.

Lees ook:

Afgezien van het ‘pixelige’ karakter, lijkt de speelgoedauto toch best op de echte Senna. © McLaren

Speelgoed sportwagen

Aan de bouw van de ‘speelgoedauto’ alleen staken 42 mensen zo’n 2.725 uur de handen uit de mouwen. Met alles wat daar nog vooraf bij kwam kijken, tikte het hele proces bijna de vijfduizend manuren aan. Dat zo’n project wat tijd in beslag neemt, is niet verwonderlijk als je je bedenkt dat de replica uit bijna een half miljoen van de blokjes bestaat – 467.854 om precies te zijn.

Een beetje van LEGO en een beetje van McLaren. Om de replica nog beter te doen lijken, werd onder andere een echte, voor de Senna ontworpen stoel en stuur gebruikt. © McLaren

De LEGO Senna, die met 1700 kilogram grappig genoeg 500 kilo meer weegt dan de real deal, heeft werkende lichten, deuren, en zelfs een startknop – soort van. Wie de knop indrukt, start geen loeiende turbomotoren maar een bandje waarop het geluid te horen is.

Misschien om toch een beetje het echte gevoel te krijgen, gebruikte het team naast LEGO hier en daar ook wat van de originele onderdelen van McLaren. Zo zijn een van de twee stoelen, het stuur, de pedalen, de wielen en de banden niet van LEGO.

Ook de lichten en de deuren werken (min of meer) zoals bij de echte sportwagen. © McLaren

Exclusief

Met slechts vijfhonderd exemplaren in de pijplijn is de sportauto McLaren Senna een hommage aan de wijlen McLaren Formule 1-coureur Ayrton Senna, een exclusieve wagen. Het is dus best leuk van LEGO dat ze met hun rondtoerende replica mensen dit jaar een kans geven toch een beetje van de superauto te genieten.

De banden zijn niet van LEGO-blokjes. Ook die werden door McLaren aangeleverd. © McLaren

Misschien nog wel een niveautje hoger dan het Senna-model was de replica van de Bugatti Chiron van vorig jaar zomer. Die bestond uit meer dan een miljoen LEGO-onderdelen en nam een gigantische 13.438 uur werk in beslag. Bovendien kon die ook echt een stukje rijden – hoewel dat met 20 kilometer per uur ook weer niet zo indrukwekkend was.

Bronnen: McLaren, New Atlas

Beeld: McLaren

KIJK 4/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!