Leidt hondenfokkerij tot een nieuwe diersoort?

Naomi Vreeburg

29 april 2019 10:59

honden hondenfokkerij diersoort

Zijn er ook hondenrassen die zoveel verschillen van andere trouwe viervoeters dat ze binnenkort een nieuwe soort kunnen worden?

Van de jack russell tot de rottweiler en van de teckel tot de golden retriever: honden kunnen onderling behoorlijk van elkaar verschillen. Toch scharen we ze allemaal onder dezelfde soort, namelijk Canis lupus familiaris. Maar zijn er ook hondenrassen die zoveel verschillen van andere trouwe viervoeters dat ze binnenkort een nieuwe soort kunnen worden?

Deens chihuahua

Voordat we deze vraag beantwoorden, moeten we even stilstaan bij de definitie van een soort: een groep organismen die zich onderling kunnen voortplanten, waarbij vruchtbare nakomelingen ontstaan. Hoewel het voor bijvoorbeeld een chihuahua en een Deense dog, vanwege het verschil in grootte, lastig is om te paren, kúnnen er uit deze twee rassen vruchtbare nakomelingen komen. Al is het niet aan te raden om het beestje te laten bevallen van gigantische Deense-dog-pups…

Hondenrassen kunnen samen vruchtbaar kroost produceren, hoe verschillend ze er ook uitzien. Dat er tegenwoordig zoveel honden met verschillend uiterlijk zijn, hebben we aan onszelf te danken. Door te fokken op bepaalde gewenste uiterlijke kenmerken (en bepaald gewenst gedrag) hebben we snel verschillende hondenrassen weten te creëren. Charles Darwin noemde dit kunstmatige selectie.

Kunstmatige selectie

Kunstmatige selectie is net als natuurlijke selectie begonnen met toevallige mutaties (veranderingen) in het DNA. Hier heeft de mens op doorgefokt. Maar natuurlijke selectie – simpel gezegd opstapelingen van mutaties waardoor uiteindelijk een nieuwe soort kan ontstaan – gaat een stuk minder rap dan kunstmatige selectie. We hoeven daarom voorlopig nog geen andere soortnaam te bedenken voor Fikkie.

Overigens zien we de door ons gecreëerde verschillen in uiterlijk nauwelijks terug in het genenpakketje van de hondenrassen. Er zijn namelijk slechts een paar wijzigingen in het genoom nodig om deze verschillen tot stand te laten komen. Het DNA-pakket van de verschillende rassen is daarom grotendeels gelijk gebleven, waardoor we niet kunnen spreken van Canis lupus familiaris en (bijvoorbeeld) Canis abnormalis.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 10/2018.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Beeld: iStock/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer KIJK antwoordt