Lengte belangrijk bij uitkiezen levenspartner

KIJK-redactie

17 januari 2013 16:00

Iemands voorkeur voor een kleine of lange wederhelft vertaalt zich naar daadwerkelijke partnerkeuzes, zo blijkt uit onderzoek.

Uit eerdere studies bleek dat mensen een duidelijk voorkeur hebben voor een lange of korte partner, maar of dit zich vertaalt naar daadwerkelijk langdurige relaties was nog de vraag. Om hierachter te komen, bekeken wetenschappers van de Universiteit van Groningen onderzoeksresultaten van de Britse Millennium Cohort Study. Deze Britse studie houdt op lange termijn gegevens bij van kinderen die in 2000 of 2001 zijn geboren. Maar voor het nieuwste onderzoek keken de Nederlanders naar de ouders van deze kinderen. Wat blijkt? De eerder aangegeven voorkeur voor bepaalde lengteverschillen tussen partners komt vaak voor in echte koppels.

Uit gegevens van 6251 koppels blijkt dat de vrouw in de relatie gemiddeld 1,63 meter is en de man 1,77 meter. Maar de analyse van de wetenschappers gaat verder. Zo blijkt dat relatief lange mannen vaak kiezen voor vrouwen die een stuk kleiner zijn dan hen (gemiddeld 14 centimeter). Kleine vrouwen belanden vaak in een relatie met een relatief lange man. Maar als het onderlinge lengteverschil groter wordt dan 35 centimeter, neemt de kans op een relatie weer af.

Voor relatief kleine mannen en lange vrouwen ligt het net iets anders. Zij hebben duidelijk de voorkeur voor een kleiner lengteverschil tussen de partners. Het is dus niet zo dat een man van 1,65 meter een partner van maar 1,51 meter heeft. En terwijl je op basis van de gemiddelde lengtes van mannen en vrouwen zou verwachten dat bij zo’n twee op de honderd koppels de vrouw langer is dan de man, komt dat in werkelijkheid veel minder vaak voor.

Of de cijfers ook voor ons gelden, is nog de vraag. We zijn immers de trotse titeldragers van ‘de langste mensen op aarde’, al lijken de cijfers sinds 2001 te stagneren. Zo is een Nederlandse man gemiddeld 1,81 meter en Nederlandse vrouw 1,68 meter. Maar de algemene verhoudingen verschillen vermoedelijk niet zoveel met die van onze overburen.

Het onderzoek met alle cijfers over de koppels is deze week gepubliceerd in PLoS ONE.

Bron: PLOS ONE, Public Library of Science via EurekAlert!