Leven mogelijk vlak na oerknal?

kijkmagazine

13 december 2013 11:00

Sterren en zo

Een Amerikaanse astronoom heeft uitgerekend dat er zo’n 15 miljoen jaar na de oerknal leven kan zijn geweest.

Oké, het idee is nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, dus neem het vooral met een korreltje zout. Maar Harvard-sterrenkundige Avi Loeb heeft een artikel geschreven dat we je niet wilden onthouden. Hierin betoogt hij namelijk dat het heelal niet lang na de oerknal korte tijd geschikt kan zijn geweest voor leven.

Vloeibaar water

Loeb begint met te constateren dat het heelal vanaf zo’n 15 miljoen jaar na de oerknal enkele miljoenen jaren lang een temperatuur had die vloeibaar water mogelijk maakte; een cruciale voorwaarde voor leven zoals wij dat kennen.

Maar met water alleen ben je er natuurlijk niet. Leven moet ook een plek hebben om te wonen – en die was er niet, zo kort na het ontstaan van het heelal. Of toch wel? Volgens Loeb kunnen superzware, kort levende sterren in het piepjonge heelal zware elementen hebben gecreëerd, die vervolgens de vorming van rotsachtige planeten mogelijk maakten. Rotsachtige planeten waarop gezien de heersende temperaturen water, en daarmee leven, kon voorkomen.

10 miljard jaar eerder

Erg veel tijd om zich te ontwikkelen had dat leven alleen niet, meldt de site Phys.org. Na 2 à 3 miljoen jaar daalde de temperatuur in het heelal onder het vriespunt en was het dus einde oefening. Maar wellicht dat in die tijd wel microben konden ontstaan – microben die dan dus meer dan 10 miljard jaar eerder leefden dan het allereerste leven op aarde…

Bronnen: ArXiv.org, Phys.org

Beeld: NASA, ESA, F. Paresce (INAF-IASF, Bologna, Italy), R. O’Connell (University of Virginia, Charlottesville), and the Wide Field Camera 3 Science Oversight Committee


Meer Nieuws